Totul despre contractele de munca pe perioada determinata

Totul despre contractele de munca pe perioada determinata

Pentru inlocuirea unor salariati cu contract suspendat, pentru executarea unor lucrari cu caracter sezonier si pentru situatiile prevazute de art. 83 din Codul Muncii, angajatorii pot angaja persoane cu contract individual de munca pe perioada determinata.

Cum se incheie un contract pe perioada determinata?

Contractul individual de munca pe perioada determinata se incheie ca si un contract de munca pe perioada nedeterminata, in scris, in limba romana si are acelasi continut, cu obligatia sa se mentioneze clar perioada pe care isi produce efecte (perioada determinata pe care este incheiat)

Medicina muncii, semnarea si inregistrarea contractului cu cel putin o zi inainte de data angajarii – conform HG 500/2011, sunt obligatorii pentru orice tip de contract, indiferent ca este pe perioada determinata, nedeterminata sau cu timp partial.

Perioada de proba in cazul contractelor de munca pe perioada determinata este intre 5 zile lucratoare si 30/45 zile lucratoare, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru angajatori, comparativ cu perioada de proba a contractelor de munca pe perioada nedeterminata care este de 90/120 zile calendaristice.

De cate ori se poate prelungi un contract de munca incheiat pe perioada determinata?

Contractul de munca pe perioada determinata pe poate prelungi de cate ori partile agreaza, chiar si din luna in luna, cu conditia sa nu depasim 36 luni. Dupa 36 luni se poate prelungi numai pe perioada nedeterminata. Prelungirea se face cu acordul partilor prin semnarea unui act aditional care se transmite in Revisal.

Angajatorul poate incheia succesiv, cu acelasi salarial, cel mult 3 contracte individuale de munca pe perioada determinata.

Contractele individuale de munca pe durata determinata incheiate in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata sunt considerate contracte succesive si nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare.

Angajatii cu contract individual de munca pe perioada determinata sunt inferiori angajatilor cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata?

Conform principiului de egalitate de sanse si tratament, angajatii cu contract individual de munca pe perioada determinata au aceleasi drepturi si obligatii ca salariatii incadrati pe aceeasi functie si care desfasoara aceeasi activitate, dar sunt incadrati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Angajatii cu contract individual de perioada determinata se supun regulamentului intern al angajatorului si contractului colectiv de munca aplicabil la nivel de unitate, unde este cazul.

In cazul in care in organizatie apar locuri vacante pe acelasi post dar pe perioada nedeterminata, angajatorii au datoria de a informa angajatii cu contract individual de munca pe perioada determinata, iar acestia pot opta pentru contract pe perioada nedeterminata.

Ce se intampla daca salariatul are concediu medical iar contractul individual de munca incheiat pe perioada determinata expira?

Perioada de concediu medical reprezinta cauza de suspendare a contractului individual de munca, iar incetarea contractului la finalul perioadei pe care a fost incheiat reprezinta incetare de drept. Conform Codului Muncii, in situatia in care pe perioada unei suspendari intervine o incetare de drept, incetarea de drept prevaleaza. Concediul medical va fi platit conform OUG 158/2005, de angajator pana la data incetarii, restul zilelor de concediu medical vor fi platite de catre casa de asigurari de sanatate cu care medicul de familie al salariatului are incheiata conventie, din bugetul FNUASS.

Pot beneficia de somaj angajatii cu contract individual de munca pe perioada determinata?

Angajatii cu contract de munca pe perioada determinata pot apela la Agentia de Somaj daca incetarea contractului individual de munca nu a fost initiata de ei. Pentru aceasta este nevoie sa se faca dovada ca angajatorul nu a mai dorit prelungirea contractului. Conform Legii 76/2002, pentru a beneficia de somaj este nevoie insa ca salariatul sa aiba stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 luni inaintea solicitarii somajului. Contractele incheiate pe perioada determinata constituie stagiu de cotizare.

Contacteaza specialistii Kreston Romania pentru alte intrebari legate de subiect.

Share this post