Somajul tehnic ca alternativa in perioada de carantina?

Somajul tehnic ca alternativa in perioada de carantina?

Sectorul economico-financiar este in cadere libera in ultima perioada, starea financiara a multor companii este direct afectata de pandemia declarata la nivel international.

Pe langa munca la domiciliu, telemunca sau zilele libere adoptate de guvern pentru ca parintii sa poata sta acasa cu copiii pana in 12 ani pe perioada inchiderii scolilor, angajatorii care sunt obligati sa-si reduca temporar activitatea, mai au ca optiune si somajul tehnic.

Astfel ca in cazul reducerii/intreruperii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorii au posibilitatea:

  • De a reduce programului de lucru al salariatilor de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
  • Sa plateasca din fondul de salarii, o indemnizatie ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, salariatilor implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, numita somaj tehnic.

Sumele platite pentru somaj tehnic se plafoneaza la maxim 75% din salariul mediul brut pe economie, adica 75% din 5429 lei.

Pe durata somajului tehnic, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Somajul tehnic se raporteaza in Revisal?

Da, somajul tehnic reprezinta suspendare de contract pentru care angajatorul intocmeste decizie de suspendare si se raporteaza in Revisal conform art. 52 alin. 1) lit. c) din Codul Muncii.

Perioada de somaj tehnic se scade din vechimea in munca?

Pentru indemnizatia pe care salariatii o primesc pe perioada somajului tehnic, angajatorul plateste toate taxele ca la venituri din salarii cu exceptia contributiei pentru somaj de care este scutit. Deci perioada de somaj tehnic reprezinta vechime in munca.

Cine plateste somajul tehnic?

Pe perioada starii de urgenta, indemnizatia de somaj tehnic este suportata din bugetul fondului de somaj pentru:

  • salariatii cu contractul individual de munca suspendat din initiativa angajatorului, conform art. 52 alin. 1) lit. c) din Codul Muncii, in domeniile direct afectate de situatia de urgenta prin suspendarea activitatii angajatorilor,
  • salariatii angajatorilor care fac dovada ca din cauza sitiatiei de urgenta le-a scazut cifra de afaceri cu cel putin 25%.

Angajatorii ai caror salariati primesc indemnizatie de somaj tehnic suportat din fondul bugetului de somaj, au obligatia de a pastra raporturile de munca ale salariatilor in cazua pe o perioada de cel putin 6 luni de la data reinceperii activitati.

Care este diferenta intre indemnizatia de somaj si indemnizatia de somaj tehnic?

Indemnizatia de somaj tehnic este optiunea angajatorilor care din motive economice, tehnologice, structurale sau similare, este nevoit sa-si reduca activitatea pe o perioada de cel putin 30 zile lucratoare, si care nu doreste incetarea raporturilor de munca ale salariatilor.

Indemnizatia de somaj este optiunea salariatilor carora le inceteaza raportul de munca din motive neimputate lor.

Daca aveti nelamuriri, va rugam sa ne contactati:

Carmen Cojocaru
Partner
carmen.cojocaru@kreston.ro
+40 727 333 336
Eduard Pavel
Partner
eduard.pavel@kreston.ro
+40 727 333 345

Share this post