COVID-19 – Masuri economice si fiscale (update schimbari importante)

COVID-19 – Masuri economice si fiscale (update schimbari importante)

In data de 30.03.2020 Guvernul a emis Ordonanta de Urgenta 32 prin care modifica conditiile de aplicare a facilitatilor privind somajul tehnic anterior reglementate prin OUG 30.

De prevederile facilitatilor beneficiaza orice angajator care reduc sau intrerup activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei SARS COV – 2

Noutatile sunt:

  1. Se elimina conditiile de a inregistra o reducere a incasarilor (cu 25%) sau de a fi in imposibilitatea platii angajatilor, de prevederile OUG beneficiind toti angajatorii care reduc sau intrerup activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei SARS COV – 2
  2. Facilitatea se aplica tuturor angajatilor al caror contract de munca a fost suspendat, eliminandu-se limitarea la maxim 75% dintre salariati.
  3. Se elimina necesitatea obtinerii ceritficatului de stare de urgenta
  4. In situatia in care un salariat are mai multe contracte de munca, dintre care unul cu norma intreaga ramane activ, acesta nu beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic.
  5. Angajatorul poate suplimenta indemnizatia peste salariul mediu brut pe economie pana la minim 75% din salariul brut de incadrare a salariatului.
  6. Cererile se depun incepand cu 1 aprilie pentru luna martie si incepand cu 1 mai pentru luna aprilie
  7. Agentia de Ocupare a Fortei de Munca realizeaza plata in termen de 15 zile de la depunerea cererii.
  8. Plata indemnizatiilor nete se realizeaza in cel mult 3 zile de la restituirea sumelor de catre Agentia de Ocupare a Fortei de Munca.

Reamintim:
Conform art. 52, alineat (1), lit. c) din Codul Muncii, pe perioada somajului tehnic, salariatilor li se cuvine o indemnizatie de 75% din salariu de baza. Indemnizatiile astfel platite vor fi suportate din bugetul asigurarilor de somaj, in limita a 75% din salariul mediu brut pe economie.

Masura este valabila pentru perioada in care este instituita Starea de urgenta.

Daca aveti nelamuriri, va rugam sa ne contactati:

Carmen Cojocaru
Partner
carmen.cojocaru@kreston.ro
+40 727 333 336
Eduard Pavel
Partner
eduard.pavel@kreston.ro
+40 727 333 345

Share this post