Masuri COVID-19 in domeniul resurselor umane

Masuri COVID-19 in domeniul resurselor umane

ZILE LIBERE PENTRU PARINTI – indemnizatie de 75% din salariul de baza

Parintii care sunt nevoiti sa supravegheze copiii pe durata inchiderii unitatilor de invatamant – se acorda unuia dintre parinti, o indemnizatie  la nivelul a 75% din salariul de baza. Limita maxima care se deconteaza din Fondul de garantare a creantelor salariale este 75% din salariul mediu brut  (5.429 lei * 75%).

STATUS : intrat in vigoare prin Legea 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, norme de aplicare in asteptare.

 

SOMAJ TEHNIC – indemnizatie in limta a 75% din salariul mediu brut pe economie

Conform art. 52, alineat (1), lit. c) din Codul Muncii, pe perioada somajului tehnic, salariatilor li se cuvine o indemnizatie de 75% din salariu de baza.

Pentru angajatorii din sectoarele direct afectate de masurile dispuse prin Decretul de instituire a starii de urgenta, publicat in Monitorul Oficial in data de 16.03.2020, indemnizatiile astfel platite vor fi suportate din bugetul asigurarilor de somaj, in limita a 75% din salariul mediu brut pe economie.

Pentru angajatorii din alte sectoare de activitate, a caror activitate a scazut cu cel putin 25%, indemnizatiile vor fi suportate in limita prevazuta mai sus, pentru un numar de maxim 75% din salariati.

Masura este valabila pentru perioada in care este instituita Starea de urgenta incepand cu 16 Martie 2020.

Angajatorii vor fi obligati sa mentina raporturile de munca cu salariatii pentru care beneficiaza de prezentele masuri pe o perioada de cel putin 6 luni de la reluarea activitatii.

 

Procedura de solicitare

Cerererile de restituire vor fi adresate Agentiei pentru ocuparea fortei de munca prin posta electronica si vor fi insotite de lista persoanelor care beneficiaza de indemnizatiile pentru somaj tehnic si, in cazul angajatorilor direct afectati de starea de urgenta, de certificatul de situatie de urgenta eliberat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

Termenul de resituire a indemnizatiilor este de 30 de zile.

Procedura de eliberare a certificatului de situatie de urgenta este in curs de elaborare.

 

Daca aveti nelamuriri, va rugam sa ne contactati:

Carmen Cojocaru
Partner
carmen.cojocaru@kreston.ro
+40 727 333 336
Eduard Pavel
Partner
eduard.pavel@kreston.ro
+40 727 333 345

Share this post