Perioada de carantina sau izolare la domiciliu se plateste?

293

Pentru ca inclusiv piata muncii este si continua sa fie afectata de virusul COVID19, mai jos aveti informatii despre cum putem proceda in aceasta perioada.

Cea mai raspandita varianta la care multi angajatori vor sa adere este, bineinteles, munca de acasa, care este agreata si la noi de ceva timp.

In cazul in care am intrat in contact cu persoane contaminate, chiar daca nu suntem purtatori de virus, trebuie sa stam in izolare cele 14 zile.

Este posibil ca la o persoana sa nu se manifeste virusul avand o imunitate buna, dar se poate transfera la o persoana vulnerabila cu care intra in contact.

Ce este concediu medical pentru carantina?

Concediul medical pentru carantina este reglementat prin OUG 158/2005 si reprezinta un concediu medical ce se poate acorda salariatilor in scopul prevenirilor imbolnavirilor si a recupararii capacitatii de munca.

Cine elibereaza acest concediu medical pentru carantina?

Concediul medical pentru carantina se acorda numai in baza certificatelor eliberate de organele de specialitate ale directiilor de sanatate publlica.

Concediul medical pentru carantina este eliberat de catre medicul curant sau medicul de familie persoanelor carora li se interzice continuarea activitatii, pe motiv ca sunt contagiosi si ar periclita sanatatea celor din jur. Certificatele pentru concediul medical de carantina nu pot fi eliberate pentru persoanele necontagioase ca sa le dovedeasca starea buna de sanatate.

Daca concediului medical pentru carantina depaseste 90 zile, nu este nevoie de avizul unui medic expert pe concediu medical ca in cazul concediilor medicale pentru boli obisnuite.

Fata de celelalte concedii medicale, concediul medical pentru carantina poate fi eliberat si cu o data ulterioara, dar numai pentru in luna in curs sau pentru luna anterioara.

Cum se plateste concediul medical pentru carantina?

Pe perioada concediului medical de carantina, angajatii vor primi o indemnizatie de concediu care reprezinta 75% din media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni calendaristice.

Media veniturilor brute realizate in ultimele 6 luni din ultimele 12 luni calendaristice insemana suma salariul brut realizat in ultimele 6 luni impartit la suma numarului de zile lucratoare din ultimele 6 luni.

De retinut ca venitul brut lunar se plafoneaza la 12 salarii minime pe economie, la acest moment 26.760 lei.

Suma pentru indemnizatia concediului medical pentru carantina se suporta integral din FNUASS.

Daca salariatul nu are stagiu de cotizare, concediul medical pentru carantina nu este platit.

Perioada de concediu medical pentru carantina constituie vechime in munca si nu se scade din numarul zilelor de concediu medical anual pe care un salariat le poate primi pentru alte afectiuni.

Pentru intrebari suplimentare, ne gasiti aici.