Ce este contractul colectiv de munca?

Ce este contractul colectiv de munca?

Contractul colectiv de munca este obligatoriu pentru societatile care au mai mult de 21 de salariati, se negociaza intre angajati si angajator si este incheiat in forma scrisa, cu scopul:

  • sa defineasca cat mai clar drepturile si obligatiile partilor;
  • sa permita angajatilor negocierea anumitor beneficii neincluse in Codul Muncii;
  • sa diminueze conflictele de munca, acele neintelegeri legate de interesele cu caracter economic, profesional sau social;

Care este procedura de negociere si incheiere a contractului colectiv de munca?

Societatile care au cel putin 21 de angajati sunt obligate sa initieze negocierea si incheierea contractelor colective de munca.

Etapele pentru incheierea contractului colectiv de munca sunt:

  • Instiintarea salariatilor despre intentia angajatorului de intocmire a contractului colectiv de munca, impreuna cu detalii depre ora si data cand are loc adunarea salariatilor pentru a-si alege persoana sau persoanele, dupa caz, care sa-I reprezinte in relatia cu angajatorul pe perioada negocierilor. In functie de numarul de salariati al societatii, se pot alege mai multi reprezentanti ai salariatilor si mai multi reprezentanti ai angajatorul.
  • Alegerea reprezentantilor se face prin vot, cu conditia ca cel putin jumatate plus unul din salariatii sa-l voteze. In urma alegerilor rezultatele se centralizeaza intr-un proces verbal. Reprezentantul da declaratie ca este de acord cu propunerea si ca isi asuma responsabilitatile rolului, iar angajatorul recunoaste reprezentantul salariatilor prin decizie interna, scrisa.
  • Se stabileste orarul intalnilor pentru negocierea contractului colectiv. Reprezentantul salariatilor se intalneste cu salariatii pentru a stabili nevoile si dorintele lor, apoi le negociaza cu angajatorul.
  • Prima intalnire este mai mult pentru a-si prezenta fiecare parte interesele, negocierile propriu zise incep din sedinta 2, cu mentiunea ca durata maxima legala a negocierilor este de 60 zile. Dupa fiecare intalnire se incheie proces verbal in care se mentioneaza rezultatele intalnirii.
  • Dupa negocieri, se intocmeste contractul colectiv de munca, in 3 exemplare, si se semneaza de toate partile implicate.
  • De retinut ca, in contractul colectiv de munca putem introduce orice beneficiu, procedura, dar nu se poate negocia si trece in acesta nimic care este sub continutul Codului Muncii. Contractul colectiv de munca poate contine elemente peste prevederile Codului Muncii, dar nimic care sa anuleze prevederile acestuia.

Unde se inregistreaza contractul colectiv de munca?

Contractul colectiv de munca se incheie in 3 exemplare, se semneaza de toate partile implicate, un exemplar ramane la societate, un exemplar la reprezentantul salariatilor si un exemplar la ITM-ul de domiciliu al angajatorului care ii da numar de inregistrare.

Numarul de inregistrare se pastreaza la sediul angajatorului si se pune la dispozitia organelor de control de cate ori este solicitat.

Ce valabilitate are contractul colectiv de munca?

Contractul colectiv de munca poate sa-si produce efecte pe o perioada de maxim 2 ani. Dupa 2 ani, se reia procedura de negociere si intocmire a acestuia.

Daca sunt in perioada celor 2 ani de valabilitate a contractului colectiv de munca, pot sa negociez alt contract colectiv?

Daca apar modificari majore in relatia angajat-angajator, se poate initia alta negociere si modificarile se trec intr-un act aditional la contractul colectiv si se inregistreaza la ITM-ul de domiciliu al angajatorului in completarea contractului colectiv de munca initial, si are valabilitate pana la expirarea perioadei pe care a fost incheiat contractul colectiv de munca.

Daca nu initiez negocierea contractului colectiv de munca primesc amenda?

Daca nu se face dovada ca angajatorul a initiat negocierea contractului colectiv de munca, acesta risca amenda intre 5.000-10.000 lei.

Din pacate multi angajatori fac doar procedura de initiere a nogocierilor si o suspenda, pentru a nu primi amenda, insa nu recunoasc scopul si ajutorul contractului colectiv, care ii poate scutii de multe conflicte.

Ai nevoie de ajutor in incheierea contractului colectiv de munca? Suntem aici.

Share this post