Cum se fac retinerile din salariu?

Cum se fac retinerile din salariu?

Retinerile din salariu sunt un subiect foarte sensibil pentru salariati, deoarece de cele mai multe ori nu stiu care sunt procentele legale care se pot opri din salariul si mai ales nu stiu din ce salariu se fac retinerile, din brut sau din net?

De-a lungul timpului am intampinat diverse situatii de retineri din salariu. Toate retinerile din salariu, fie ca sunt popriri (una sau mai multe), fie ca sunt executari silite, pensii alimentare, garantii conform contractelor de gestiune sau alte retineri conform regulamentelor interne, toate trebuie sa aiba justificare si sa fie in concordanta cu legislatia in vigoare.

Care este salariul din care se fac retinerile, net sau brut?

Retinerile, indiferent de natura lor, se fac din salariul net, adica salariul care ramane dupa plata contributiilor, cunoscut ca salariul “in mana”, desi acum ar trebui sa schimbam cu salariul “in banca”, ca majoritatea salariilor se platesc pe card.

Exista venituri din care nu se pot face retineri?

Da, exista. Sunt situatii expres reglementate de lege in care veniturile nu pot fi poprite, si anume:

 • Ajutoarele acordate in caz de deces;
 • Ajutoarele de maternitate;
 • Indemnizatiile primite de mamici pentru copii si ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav- deci femeile insarcinate aflate in concediu de sarcina si lauzie, sau in concediu pentru crestere copil bolnav, nu pot avea venitul din indemnizatie, poprit;
 • Alocatiile de stat si bursele de studii acordate de stat;
 • Indemnizatiile de detasare/delegare, adica sumele din diurne.

Cate feluri de retineri exista?

Avem urmatoarele categorii de retineri din salarii:

 • Retineri pentru intretinerea copiilor minori;
 • Sume restante la bugetul de stat, bugetul local, bugetul asigurarilor sociale, provenite din taxe, contributii, impozite si alte sume datorare si neachitate la timp, in baza titlului executoriu;
 • Sume restante aparute prin neonorarea contractelor de credite, in baza titlului executoriu;
 • Retineri conform Codului Muncii, ca sanctiune in urma unei cercetari disciplinare in care s-a dovedit savarsirea unei abateri;
 • Retinerile lunare din salariul net cu titlu de garantii in cazul gestionarilor, in baza contractelor de garantii.

In ce ordine se fac retinerile?

In cazul in care un salariat are mai multe retineri pe salariu in acelasi timp, ordinea retinerilor este impusa, si anume:

 • Prioritare sunt retinerile pentru intretinerea copiilor;
 • Taxe, contributii si impozite datorare si neachitate catre stat;
 • Executari judecatoresti privind neonorarea diverselor contracte de credit;
 • Altele;

Care sunt sumele maxime care se pot retine din salariu?

Retinerile privind intretinerea copiilor se fac in functie de numarul copiilor aflati in intretinere, dupa cum urmeaza:

 1. Pana la 1/4 din salariul net lunar pentru un copil;
 2. 1/3 din salariul net lunar pentru 2 copii;
 3. Jumatate din salariul net lunar pentru 3 sau mai multi copii;
 4. 25% din salariul net lunar daca in hotararea judecatoreasca nu este mentionata nicio suma.

Pentru situatiile in care exista doar o poprire pe salariu, retinerea pentru aceasta este in limita a 1/3 din salariul net.

La incetarea unui salariat care are poprire/popriri pe salariu, angajatorul este obligat sa anunte executorul cu privire la incetarea raporturilor de munca cu salariatul pentru care primise poprire pe salariu si ca incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat salariatul, nu va mai onora poprirea.

Angajatorul care a avut un salariat cu retineri din salariu, nu este obligat sa anunte viitorul angajator al salariatului despre poprire, ci doar executorul, apoi executorul il cauta in baza ANAF daca, si unde realizeaza venituri si trimite adresa noul angajator.

Retineri conform Codului Muncii, ca sanctiune in urma unei cercetari disciplinare in care s-a dovedit savarsirea unei abateri, pot fi de :

 1. reducerea salariului de baza pe o durata de 1 – 3 luni cu 5 – 10%;
 2. reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 – 3 luni cu 5 – 10%;

In cazul gestionarilor, acestia trebuie sa constituie o garantie a gestiunii, in numerar, in valoare de minim un salariu si maxim 3 salarii. Aceasta garantie fie se depune o data de gestionar, fie se constituie prin retineri lunare de cate 1/10 din salariul. Garantia se restituie daca la sfarsitul contractului salariatul face dovada ca nu sunt lipsuri in gestiune, sau cand salariatul trece pe alta functie care nu presupune gestiune.

In cazul situatiilor in care exista mai multe popriri pe acelasi salariu, suma maxima care se poate retine este de jumatate din salariul net.

Share this post