Înființarea unui ONG în România

Înființarea unui ONG în România

Cine poate înființa un ONG?

Conform legii române (Ordonanța Guvernului nr.26/2000), un ONG poate fi înființat de persoane fizice sau chiar de persoane juridice, în principal societăți.

Prin urmare, puteți deveni membru de ONG în nume propriu, dar și prin intermediul unei societăți cu răspundere limitată sau al altei persoane juridice. Chiar și minorii de peste 14 ani pot fi membri ai ONG-urilor, dar cu consimțământul părinților sau tutorilor lor. Persoanele de cetățenie străină pot fi de asemenea membri în ONG-uri.

Un alt lucru important este că membrii ONG-urilor nu trebuie să aibă cazier fiscal. Astfel, persoanele care au probleme cu neplata impozitelor sau au „abandonat” o companie, omițând să depună declarațiile la ANAF, nu vor fi aprobati ca membri ai ONG-urilor.

 

Ce tip de ONG ar trebui să aleg?

Cel mai comun tip de ONG este asociația. Dar există și alte câteva ONG-uri din care poti alege:

Asociația cel mai des intalnit ONG

Asociațiile pot fi înființate prin depunerea documentației ONG la judecătoria de la sediul asociației. Acest lucru se poate face fie personal, fie prin poștă – nu este posibilă trimiterea documentelor prin e-mail sau fax. Un judecător va aproba sau, după caz, respinge înființarea ONG-ului și veți avea un termen de înfățișare în instanță. Puteți să fiți prezent la termen, pentru a oferi judecătorului eventuale informații suplimentare sau pentru a răspunde întrebărilor sale, sau să nu vă prezentați și să așteptați afișarea soluției pe portalul instanței. Dacă lipsesc documente din dosarul ONG sau dacă există greșeli în documentație, veți primi un termen de judecată suplimentar pentru a le remedia.

Una dintre principalele condiții de înființare este că o asociație trebuie să aibă cel puțin 3 membri. Spre deosebire de SRL-uri, în care puteți fi asociat și administratic unic, pentru un ONG trebuie să cooptați mai multe persoane în calitate de membri.

Fundația – ONG-ul “cu bani”

În timp ce asociațiile funcționează de obicei prin reunirea mai multor persoane cu scopul de a realiza proiecte în interesul comunității – deci este mai mult un ONG bazat pe acțiune – fundațiile sunt oarecum opusul.

Ele sunt, în esență, o modalitate ca o persoană (sau mai multe) să depună o sumă de bani și bunuri pentru un anume scop. De exemplu, pentru ajutarea persoanelor fără adăpost sau a copiilor care suferă de cancer. Așadar, pe când asociațiile pornesc de obicei cu resurse limitate, având capitalul minim de 200 de lei, pe de altă parte fundațiile se construiesc având la bază o masă de capital, care trebuie utilizat într-o anume direcție.

Federația un grup de mai multe asociații sau fundații

Uneori asociațiile sau fundațiile își unesc forțele pentru o cauză bună, spre a face proiecte mai mari sau pentru a atrage o finanțare mai consistentă. Și în acest sens  pot forma federații.

Aceasta nu înseamnă că asociațiile sau fundațiile respective își pierd drepturile ca persoane juridice distincte. Chiar și ca membru într-o federație, ONG-urile își păstrează identitatea și vor putea să desfășoare acțiuni și pe cont propriu.

 

Ce activități poate avea asociația mea?

Asociațiile, așa cum le spune și numele, pot fi numai non-profit. Astfel, în comparație cu societățile care, prin definiție, ar trebui să realizeze bani și profituri, un ONG strânge fonduri pentru a servi comunității și, respectiv, scopul pentru care a fost înființat. Acest scop trebuie să fie legal și moral, de exemplu educațional, artistic, umanitar, ecologic. În caz contrar, asociația va fi desființată prin lege.

De asemenea, asociațiile nu pot fi afiliate la nivel guvernamental sau politic. Persoanele care doresc să își servească țara și comunitatea în calitate de politicieni formează partide politice, nu asociații.

 

Cum pot să-mi finanțez ONG-ul?

  • contribuțiile membrilor
  • donații, sponsorizări sau bani lăsați prin testament
  • fondurile obținute de la autorități (locale, naționale sau internaționale), prin aplicarea la diferite proiecte
  • dobânzi sau dividende provenite din plasarea de fonduri
  • dividendele societăților comerciale înființate de ONG
  • venituri din activități economice directe – de exemplu, o asociație poate avea și o cafenea sau o galerie de artă afiliată

 

Pot să primesc salariu în ONG?

Da. Deși ONG-urile sunt non-profit, aceasta nu înseamnă că toate persoanele care lucrează pentru asociație sunt voluntari. ONG-urile pot avea și angajați, ce pot fi chiar fondatorii asociației.

 

Vreau să îmi dizolv ONG-ul, cum procedez?

Dacă doriți să vă dizolvati ONG-ul, va trebui să aveți o adunare generală a membrilor ONG-urilor și să luați o decizie în acest sens. Această decizie trebuie depusă la judecătoria în care este înregistrată ONG-ul. În procesul de dizolvare veți avea nevoie și de un lichidator. Însă aveți grijă, dacă aveți bani sau bunuri rămase în ONG, ele vor fi redistribuite către alte ONG-uri similare, nu către fondatorii asociației. Desființarea asociației va fi înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor și, în urma acestei modificări, nu veți mai putea desfășura nicio activitate în cadrul ONG-ului.

O asociație poate fi dizolvată și prin lege, chiar și fără acordul membrilor, dacă a fost stabilită pentru o anumită durată care a expirat sau un anume scop care a fost deja atins. De asemenea, asociația va fi dizolvată dacă numărul membrilor scade sub 3 (limita legală), sau adunarea generală ori consiliul nu se întrunește conform statutului ONG. Aceeași situație se aplică dacă ONG-ul devine insolvabil sau activitățile sale sunt ilegale ori contrare ordinii publice.

 

Sursă:  https://rrpb.ro/

Share this post