Este telemunca un beneficiu?

Este telemunca un beneficiu?

Telemunca a fost aprobata in aprilie 2018 ca un avantaj atat pentru salariat cat si pentru angajator, desi mari diferente fata de munca la domiciliu care era mentionata in Codul Muncii, nu sunt. Dar cum munca la domiciul nu era prea agreata de catre angajatori, s-a introdus telemunca ca un refresh. Pana sa apara telemunca, angajatorii acceptau munca la domiciliu doar pentru persoanele cu dezabilitati care nu se puteau deplasa pana la sediul lor, zilnic, si a caror activitate nu este de neglijat: fie ca aport important in activitate, fie ca ajutor in reducerea cheltuielilor cu fondul de handicap.

Asadar, telemunca este activitatea prestata de angajati in alt loc decat sediul angajatorului, a cel putin 1 zi/luna.

Telesalariatul este salariatul care isi presteaza activitatea integral sau cel putin o zi/luna din alt loc decat sediul angajatorului.  Telemunca trebuie sa fie mentionata in contractul de munca sau sa faca obiectul unui act aditional incheiat cu acordul partilor.

Contractul de munca al telesalariatului sau actul aditional la contractul de munca se intocmesc in baza Codului Muncii coroborat art. 5 alin 2) din Legea 81/2018, si trebuie sa cuprida cel putin:

 • Mentiunea ca se modifica locul muncii, ca se opteaza pentru telemunca, plus locul/locurile unde se desfasoara activitate in regim de telemunca;
 • Zilele care fac obiectul telemuncii; se mentioneaza daca toata activitatea se desfasoara in regim de telemunca sau zilele expres convenite ca telemunca si restul perioadei de activitate se desfasoara la sediul angajatorului.
 • Programul de munca din zilele de telemunca. Se stabileste o modalitate de a se tine evidenta orelor lucrate, a realizarii normei de munca. Salariatii cu norma intreaga pot efectua in regim de telemunca inclusiv ore suplimentare, insa cu acordul partilor. Angajatorul nu poate obliga telesalariatul la munca suplimentara si nici telesalariatul nu poate veni cu ore suplimentare daca nu a convenit cu angajatorul efectuarea lor. Fortarea telesalariatul la munca suplimentara se sanctioneaza cu 5000 Ron.
 • Intervalul orar, sau perioada cand angajatorul poate verifica munca telesalariatului;
 • Obligatia angajatorului de a pune la dispozitia telesalariatului toate materiale necesare bunei desfasurarii a activitatii,

Telesalariatul are aceleasi drepturi si obligatii ca toti salariatii, iar angajatorul trebuie sa ia masuri ca telesalariatul sa nu fie izolat de restul salariatilor, sa-l informeze si sa-l incurajeze sa participe la activitatile cu echipa, la teambuilding sau alte intalniri cu colegii.

In cazul in care la angajarea unui telesalariat sau la trecerea in regim de telemunca a unui angajat existent nu sunt mentionate cele de mai sus, angajatorul risca amenda de 10.000 Ron pentru fiecare persoana care face obiectul telemuncii.

Angajatorul este obligat sa instruiasca telesalariatul in ceea ce priveste sanatatea si securitatea la locul unde se desfasoara telemunca, altfel risca amenda de 2000 Ron.

In cazul in care telesalariatul nu vrea sa/sa mai presteze activitate in regim de telemunca, acesta nu poate fi obligat de angajator, si nici cercetat disciplinar, sanctionat sau concediat pe acest motiv.

Spre deosebire de munca la domiciliu reglementata expres in Codul Muncii, telemunca obliga angajatorul la instruirea salariatului, permite accesul reprezentatului salariatilor sau al reprezentantului sinducatului sa verifice activitatea telesalariatului si stabileste clar sanctiunile pentru nerespectarea conditiilor de munca in regim telemunca.

Ca avantaje ale telemuncii am gasit:

 • Lipsa concurentei la locul de munca;
 • Lipsa sentimentului de subordonare sefului, si aparitia libertatii de decizie;
 • Eliminarea posibilitatilor de hartuire la locul de munca;
 • Timpul de deplasare de acasa la munca si invers este eliminat, plus stresul zilnic datorat traficului;

Dezavantaje:

 • Lipsa unui spirit de echipa, de colaborare, incurajarea individualismului;
 • Ingreunare si pierderea timpului cu intocmirea documentelor;

Bine de retinut este faptul ca telemunca nu reprezinta acea libertate totala in alegerea locului de unde sa prestezi activitatea, nu poti pleca in concediu si sa-ti iei laptopul sa “ imbini utilul cu placutul” cum ne place noua sa spunem. Locul telemuncii este stabilit in scris, de comun acord, iar daca acest aspect nu este bine stabilit, angajatorul risca amenda de 5000 Ron.

Mai mult, angajatorul trebuie sa instruiasca telesalariatul din punct de al sanatatii si securitatii in munca la locului telemuncii. Daca in timp ce telesalariatul presteaza telemunca intr-un loc de care angajatorul nu a luat cunostinta, se accidenteaza, angajatorul este sanctionat iar telesalariatul cercetat disciplinar. Prin urmare, telemunca nu înseamna libertate, insa este un concept nou care ar putea avea o piata mare datorita dezvoltarii tehnologiei actuale.

Asteptam intrebarile dumneavoatra legate de subiect si specialistii nostri va vor raspunde.

Share this post