Declaratia 012 – aplicarea sistemului de plati anticipate la impozitul pe profit

Declaratia 012 – aplicarea sistemului de plati anticipate la impozitul pe profit

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 9/07.01.2013 a fost publicat Ordinul nr. 1994/2012 al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului Formularului (012) „Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit”.

Formularul 012 se depune la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit, cu plati anticipate trimestriale, respectiv a anului fiscal pentru care se renunta la optiunea de aplicare a acestui sistem.

Optiunea efectuata pentru aplicarea sistemului anual de declarare si plata a impozitului pe profit este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.

Daca nu se opteaza pentru aplicarea sistemului anual cu plati anticipate efectuate trimestrial, declararea si plata impozitului pe profit se efectueaza trimestrial, impozitul fiind calculat, la fel ca in prezent, pe baza rezultatului fiscal din fiecare trimestru al anului respectiv.

Conform art. 34 din Codul Fiscal, contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, determina platile anticipate trimestriale in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum. Impozitul pe profit datorat in anul precedent este cel conform Declaratiei 101 privind impozitul pe profit.

Sistemul platilor anticipate nu se aplica de catre contribuabilii care, in anul precedent, se aflau in una dintre urmatoarele situatii:
a) nou-infiintati;
b)inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul anului fiscal precedent;
c) s-au aflat in inactivitate temporara;
d) au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Share this post