Codul fiscal – criterii pentru clasificarea activitatilor independente in activitati dependente

Codul fiscal – criterii pentru clasificarea activitatilor independente in activitati dependente

[:ro]In Monitorul Oficial nr. 638/10.09.2010 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 82/2010 pentru modificarea art. 7 alin. (1) pct. 2 subpct. 2.1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru modificarea art. III din OUG nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale.
Principalele modificari sunt urmatoarele:
1. Ordonanta vizeaza veniturile profesionale din drepturi de autor si conventiile civile si nu veniturile realizate de persoanele fizice autorizate.
2. A fost modificata definitia activitatilor dependente in sensul modificarii lit. b) “…beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a clientului …” si eliminarii lit. f) “orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii” drept criteriu de reconsiderare.
3. Se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale si asigurari pentru somaj pentru veniturile realizate din drepturi de autor si pentru veniturile rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil.
Ordonanta nu mai reglementeaza asigurarile sociale pentru profesiile libere, persoanele fizice autorizate. Astfel, se pare ca acestea vor datora contributiile individuale conform legilor specific (i.e. Legea 19/2000 privind pensiile, Legea 95/2006 privind sanatatea, Legea 76/2002 privind somajul).
4. Persoanele asigurate in alte sisteme de asigurari sociale (i.e. avocatii) si persoanele care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile acestei Ordonante.
5. Persoanele care realizeaza in mod ocazional, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri din drepturi de autor/conventii civile, nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri. Daca insa persoanele realizeaza in mod ocazional, exclusiv venituri din drepturi de autor/conventii civile se datoreaza contributiile individuale si baza de calcul anuale este limitata la de 5 ori salariul mediu brut pe economie.
6. Persoanele care realizeaza, cu caracter de regularitate, pe langa veniturile de natura salariala, si venituri din drepturi de autor/conventii civile, datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri.
7. Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, revine platitorului de venit, lunar pana pe data de 25 a lunii urmatoare realizarii venitului.
8. Baza de calcul pentru venituri din drepturi de autor este venitul brut diminuat cu cota de cheltuieli forfetare, iar pentru Conventii civile baza de calcul este venitul brut, si nu poate depasi in cursul unei luni de 5 ori salariul mediu brut pe economie.[:en]http://www.bgconta.ro/legislatie/Info18_2010_ro.pdf[:]

Share this post