Reguli noi privind procedura de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata

Reguli noi privind procedura de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata

Inregistrarea in scopuri de TVA a contribuabililor cu sediul activitatii economice in Romania, daca realizeaza sau intentioneaza sa realizeze operatiuni taxabile, se efectueaza in urmatoarele situatii:

  • inainte de realizarea operatiunilor, daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri de cel putin 300.000 de lei sau daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri sub acest plafon, dar opteaza pentru regimul normal de TVA. Inregistrarea se va realiza prin intermediul formularului 098;
  • in zece zile de la sfarșitul lunii in care se atinge o cifra de afaceri de cel putin 300.000 de lei, daca acest lucru se intampla in cursul anului calendaristic. Inregistrarea se va realiza prin intermediul declaratiei de mentiuni;
  • la optarea pentru regimul normal de TVA, daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este sub 300.000 de lei.

Inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data comunicarii certificatului de inregistrare sau incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a cerut codul de TVA.

ANAF nu mai poate face analiza fiscala a contribuabililor pentru a decide daca aproba sau respinge solicitarea acordarii codului de TVA, de aceea vor fi cazuri in care autoritatile vor anula codul de TVA imediat ce il acorda.

In cazul in care persoana care a facut solicitarea nu este inactiva fiscal, atunci autoritatile verifica daca aceasta se incadreaza in situatiile ce permit anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Totodata, se verifica daca persoana respectiva sau asociatii/administratorii au trecuta in cazierul fiscal atragerea raspunderii solidare cu debitorul.

Share this post