Impozitul minim 2010

Impozitul minim 2010

[:ro]Asa cum am mentionat in “Info legislativ” nr. 3, OUG nr.22/2010 prevede amanarea pana in anul 2012 a intrarii in vigoare a sistemului de plati anticipate a impozitului pe profit. In acest caz pentru determinarea impozitului pe profit in 2010 se vor aplica reguli fiscale similare cu cele de anul trecut.
● Astfel, pentru anul 2010 impozitul datorat se determina prin compararea sumei rezultata din calculul impozitului pe profit, asa cum este prevazut de Codul fiscal, cu suma impozitului minim aferent transei de venit realizat de societate (grila de venit este aceeasi ca in anul 2009 dar impozitul minim in anul 2010 poate diferi de cel al anului precedent in functie de veniturile totale inregistrate in anul precedent). La fel ca in anul 2009 se datoreaza si se plateste suma mai mare. Deoarece nu se aplica sitemul de plati anticipate suma impozitului calculat nu se mai actualizeaza cu indicele de inflatie. In acest sens, ar trebui modificata declaratia 100 aprobata prin Ordinul ANAF nr. 1430/2010 care nu mai corespunde cu prevederile OUG nr. 22/2010.
● Incepand cu obligatiile fiscale ale lunii ianuarie 2010, contribuabilii care la data de 31 decembrie 2009 erau inregistrati in evidentele fiscale ca platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor se inregistreaza ca platitori de impozit pe profit si calculeaza si platesc impozit pe profit ca o societate comerciala obisnuita.
● In situatia in care o societate isi incepe sau isi incheie activitatea in cursul anului, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat se efectueaza comparatia impozitului pe profit aferent perioadei respective cu impozitul minim anual stabilit in functie de transa de venit a anului precedent, recalculat in mod corespunzator pentru perioada de activitate desfasurata.
● Daca un contribuabilul inregistreaza pierdere fiscala in trimestru IV al anului 2009, consideram ca pentru trimestrul al IV-lea se datoreaza impozit minim. In acest caz, impozitul pe profit de recuperat reprezinta impozitul datorat in cursul anului respectiv mai putin impozitul minim. Comparatia impozitului pe profit cu impozitul minim se efectueaza numai trimestrial si nu anual.[:en]http://www.bgconta.ro/legislatie/Info4.minimum.tax.2010.EN.pdf[:]

Share this post