Covid19 – Masuri economice si recomandarile noastre

Covid19 – Masuri economice si recomandarile noastre

Noi, echipa KRESTON ROMANIA, suntem pregatiti sa va insotim in perioada urmatoare pentru a gasi, impreuna, cele mai bune solutii pentru continuarea afacerilor noastre. In acest sens am alcatuit o echipa capabila sa acopere toate zonele de servicii profesionale necesare in vederea accesarii masurilor de sprijin a mediului de afaceri si precum si a aspectelor ce tin de relatiile contractuale in situatii de forta majora, respectiv : experti contabili, juristi in domeniul comercial, specialisti in reorganizari si insolventa si inspectori resurse umane.

Va vom tine la curent cu toate reglementarile in domeniul financiar-fiscal, in cel mai scurt timp de la aparitia acestora.

Tinand cont de practica noastra si de pachetul de masuri legislative in vederea diminuarii efectelor negative in contextul crizei CORONAVIRUS la data de 19.03.2020 putem elabora un prim set de informatii / recomandari:

 

MASURI LEGISLATIVE

RESURSE UMANE
ZILE LIBERE PENTRU PARINTI – indemnizatie de 75% din salariul de baza
Parintii care sunt nevoiti sa supravegheze copiii pe durata inchiderii unitatilor de invatamant – se acorda unuia dintre parinti, o indemnizatie la nivelul a 75% din salariul de baza. Limita maxima care se deconteaza din Fondul de garantare a creantelor salariale este 75% din salariul mediu brut (5.429 lei * 75%).

STATUS : intrat in vigoare prin Legea 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, norme de aplicare in asteptare.

SOMAJ TEHNIC – indemnizatie in limta a 75% din salariul mediu brut pe economie

Conform art. 52, alineat (1), lit. c) din Codul Muncii, pe perioada somajului tehnic, salariatilor li se cuvine o indemnizatie de 75% din salariu de baza.

Pentru angajatorii din sectoarele direct afectate de masurile dispuse prin Decretul de instituire a starii de urgenta, publicat in Monitorul Oficial in data de 16.03.2020, indemnizatiile astfel platite vor fi suportate din bugetul asigurarilor de somaj, in limita a 75% din salariul mediu brut pe economie.

Pentru angajatorii din alte sectoare de activitate, a caror activitate a scazut cu cel putin 25%, indemnizatiile vor fi suportate in limita prevazuta mai sus, pentru un numar de maxim 75% din salariati.

Masura este valabila pentru perioada in care este instituita Starea de urgenta incepand cu 16 Martie 2020.

Angajatorii vor fi obligati sa mentina raporturile de munca cu salariatii pentru care beneficiaza de prezentele masuri pe o perioada de cel putin 6 luni de la reluarea activitatii.

Procedura de solicitare
Cerererile de restituire vor fi adresate Agentiei pentru ocuparea fortei de munca prin posta electronica si vor fi insotite de lista persoanelor care beneficiaza de indemnizatiile pentru somaj tehnic si, in cazul angajatorilor direct afectati de starea de urgenta, de certificatul de situatie de urgenta eliberat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

Termenul de resituire a indemnizatiilor este de 30 de zile.

Impozitul pe venit si contributiile sociale aferente indemnizatiilor care fac obiectul restituirii sunt scadente la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se face plata din bugetul asigurarilor de somaj. In consecinta, angajatorul va trebui sa finanteze doar suma neta a indemnizatiei.

Pentru indemnizatiile de somaj tehnic nu se datoreaza contributia asiguratorie datorata de angajator.

Procedura de eliberare a certificatului de situatie de urgenta este in curs de elaborare.

 

DOMENIUL FINANCIAR

S-a luat masura suplimentarii Fondului de Garantare pentru imprumuturile destinate IMM-urilor cu suma de 5 miliarde lei, cu posibilitatea majorarii graduale pana la 15 miliarde de lei.

Dobanda urmeaza sa fie subventionata de la bugetul de stat.

Fondul de garantare acopera 90% din garantia pentru credite mai mici de 1 million lei si 80% din garantia pentru imprumuturi mai mari de 1 milion.

Pe durata stării de urgență, întreprinderile mici și mijlocii care dețin certificatul de situație de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, beneficiază de amânarea la plată pentru serviciile de utilități – electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice si de internet, precum și de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinație de sediu social și de sedii secundare.

 

DOMENIUL FISCAL
Pe perioada stării de urgență, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței de urgență  respectivpentru obligațiile fiscale scadente și neachitate până la încetarea măsurilor prevăzute de starea de urgență nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere conform Codului de procedură fiscală. Această facilitate va fi menținută pentru încă 30 de zile de la încetarea stării de urgență.
În acest fel, contribuabilii sunt eligibili să participe, de exemplu, la procedurile de achizițiile publice derulate în această perioadă sau să nu li se anuleze diverse autorizații.
Prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, respectiv impozitul pe mijloacele de transport de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020, perioadă în care contribuabilii vor primi în continuare bonificațiile stabilite de consiliile locale.
Vom detalia procedurile de aplicare a masurilor de mai sus pe masura ce devin disponibile si suntem pregatiti sa va asistam in vederea accesarii si implementarii acestora.

 

RECOMANDARI GENERALE

In domeniul finantarii :

 • Accesarea schemelor de sprijin pentru IMM
 • Contactati bancile cu care aveti in derulare instumente de finantare, pentru extinderea acestora.
 • Cu toate ca este putin probabil sa identificati alti finantatori disponibili in randul bancilor, anticipam o continuare a trendului de crestere a finantarii afacerilor prin participari private la capital.
 • Obtineti lichiditate cu ajutorul activelor precum bunuri imobile si echipamente prin instrumente de leasing (leaseback).
 • Investii personale – va putem asista in ce priveste cele mai bune abordari din perspectiva fiscala.
 • Evaluati posibilitatea obtinerii unor amanari la plata utilitatilor si a altor servicii in baza certificatelor de situatii de urgenta.
Ce masuri imediate pot lua pentru protejarea afacerii :
 • Comunicati cu clientii si furnizorii, incercand sa intelegeti planurile acestora si aratandu-le clar optiunea pentru continuarea cooperarii
 • Revizuiti cheltuielile cu impact semnificativ in rezultat
 • Revizuiti proiectiile de cash-flow si buget de venituri si cheltuieli
 • Construiti cel putin 3 tipuri de scenarii si decideti déjà masurile adecvate pentru fiecare dintre acestea
 • Analizati oportunitatea planurilor de investitii
 • Analizati prevederile politelor de asigurare pentru intreruperea afacerii si altele déjà contractate, fiind improbabil sa puteti accesa instrumente de asigurare noi.

Daca aveti nelamuriri, va rugam sa ne contactati:

Carmen Cojocaru
Partner
carmen.cojocaru@kreston.ro
+40 727 333 336
Eduard Pavel
Partner
eduard.pavel@kreston.ro
+40 727 333 345

Share this post