TVA la incasare

TVA la incasare

Cine si cand aplica sistemul TVA la incasare?

Incepand cu 1 ianuarie 2013 se aplica obligatoriu sistemul TVA la incasare de catre persoanele impozabile care indeplinesc urmatoarele criterii: – au realizat in anul precedent o cifra de afaceri in valoare de pana la 2.250.000 lei (pentru anul 2013 se ia in calcul cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 – 30 septembrie 2012); – se aplica numai de catre persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania si care au sediul activitatii economice in Romania.

Implicatii

Persoanele care aplica sistemul TVA la incasare
– Exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii, sau de la data de la care aceasta trebuia emisa, dupa caz;
– Deductibilitatea TVA: Dreptul de deducere a TVA este amanat pana la momentul platii facturii. Este obligatorie prezentarea documentului de plata alaturi de factura.
– Mentiunea TVA la incasare: Pe factura este obligatoriu sa se inscrie mentiunea “TVA la incasare”. Neinscrierea mentiunii “TVA la incasare” nu acorda beneficiarului dreptul sa exercite dreptul de deducere a TVA mai devreme de momentul platii furnizorului, acesta avand obligatia verificarii statutului furnizorului.

Persoanele care nu aplica sistemul TVA la incasare
Pentru tranzactiile efectuate cu persoane care aplica sistemul de TVA la incasare, dreptul de deducere a TVA se exercita numai la momentul platii furnizorului, care va fi probat cu documentul de plata.

Este obligatoriu ca atat clientul cat si furnizorul sa aplice sistemul TVA la incasare chiar daca pe factura emisa nu este inscrisa mentiunea “TVA la incasare”. Persoanele care aplica sistemul TVA la incasare vor fi intrgistrate in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare care va putea fi consultat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Jurnalele pentru vanzari si cele pentru cumparari ale persoanei care aplica TVA la incasare, precum si jurnalele pentru cumparari ale persoanelor care fac achizitii de la persoane care aplica TVA la incasare trebuie adaptate pentru a permite identificarea diferentelor de taxa neexigibila.

Share this post