Modificari Cod Fiscal – OG 30/2011

Modificari Cod Fiscal – OG 30/2011

[:ro]In Monitorul Oficial nr. 627/05.09.2011 a fost publicata Ordonanta nr. 30/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.
Principalele prevederi sunt urmatoarele:
Extinderea la persoane fizice a obligatiei de a inregistra contractele incheiate cu persoane nerezidente (fizice sau juridice) pentru serviciile prestate de acestia pe teritoriul Romaniei (ex. consultanta, lucrari de constructii montaj etc). Stabilirea tratamentul fiscal pentru contractele de fiducie incheiate conform Codului civil.
Stabilirea datei de 25 a fiecarei luni ca data unica de depunere a tuturor declaratiilor fiscale si achitarea obligatiilor fiscale de catre catre contribuabili, persoane fizice si juridice, catre bugetul de stat si bugetul de asigurari sociale (exemplu, declaratia recapitulativa – VIES se va depune incepand cu luna august 2011 pana pe data de 25 a lunii urmatoare, declaratia privind venitul realizat din activitati independente se vor depune pana la data de 25 mai).
Incepand cu data de 1 ianuarie 2013, contribuabilii pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial. Optiunea se efectueaza la inceputul anului fiscal, pana la data 31 ianuarie, aceasta fiind obligatorie pentru cel putin doi ani fiscali consecutivi.
Obligativitatea depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit pana pe data de 25 martie inclusiv a anului urmator (anterior termenul era 25 aprilie). Impozitul pe profit datorat pentru anul 2011 se declara si se plateste potrivit regulilor actuale aplicabile pana la data de 31 decembrie 2011.
Persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv pot opta pentru depunerea declaratiei unice si plata impozitelor si taxelor salariale pana la data de 25 inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza. Prevederea se aplica incepand cu luna octombrie a anului 2011.
In cazul veniturilor platite (ex. pentru venituri din conventii civile, comision, mandat, etc) pentru care exista obligatia retinerii la sursa a unei cote de 10% la venitul brut se prevede ca din venitul brut sa se deduca contributiile sociale obligatorii.
Fisele fiscale care cuprind informatii referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii aferente anului 2011, vor fi depuse pana in ultima zi a lunii februarie a anului 2012. Incepand cu anul 2013 nu se vor mai depune fise fiscale ci o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pe fiecare beneficiar de venit care se va depune pana in ultima zi a lunii februarie inlcusiv a anului curent pentru anul expirat.
Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor (atat pentru rezidenti cat si pentru nerezidenti), au obligatia sa depuna declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat (anterior termenul era de 30 iunie).
In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste intre:
a) 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
b) 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.
S-a mentinut impozitarea suplimentara pentru persoanele care detin mai multe locuinte si autoturisme si in anul 2012.
S-a modificat procedura pentru esalonarea la plata a obligatiilor fiscale administrate de ANAF.
Pentru obligatiile fiscale restante la 31 august 2011 penalitatile de intarziere se anuleaza sau se reduc, astfel:
a) penalitatile de intarziere se anuleaza daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 31 decembrie 2011;
b) penalitatile de inarziere se reduc cu 50% daca obligatiile principale si dobanzile aferente acestora se sting prin plata voluntara sau compensare pana la 30 iunie 2012.[:en]http://www.bgconta.ro/legislatie/Info18_2011.pdf[:]

Share this post