Ordin 3679/2015 privind Declaratia 394

Ordin 3679/2015 privind Declaratia 394

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 11/07.01.2016 a fost publicat Ordinul nr. 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA (D394)

Principalele prevederi ale Ordinului sunt:

In declaratia 394 se inscriu pe langa facturile obisnuite, facturi de avans, facturi care au inscrisa mentiunea „taxare inversa” sau „TVA la incasare“, si autofacturi, precum si facturi simplificate sau bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.

Se inscriu si borderourile de achizitii de bunuri si filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice.

Pentru lunile ianuarie si februarie 2016 declaratia informativa D394 se depune pe formatul din 2015 urmand ca, pana la data de 25 aprilie 2016 inclusiv, sa depuna declaratia prevazuta de noul Ordin pentru luna martie 2016, precum si pentru lunile ianuarie si februarie 2016, prin care vor fi inlocuite declaratiile depuse anterior.

Tranzactiile incluse in D394 vor fi defalcate pe cote de TVA, pe bunuri achizionate / livrate, pe tipuri de clienti.

Se vor declara: plaja de facturi utilizate in perioada de raportare, numarul total de facturi emise in perioada de raportare, facturile stornate, anulate sau autofacturile defalcate pe cote de TVA.

Se declara achizitiile si livrarile catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA, defalcate pe tara de rezidenta a beneficiarului.

Persoanele impozabile care depun declaratia si care solicita TVA la rambursare in perioada de raportare descrierea operatiunilor din care provine soldul sumei negative inregistrat in decontul de TVA .

Datele inscrise in declaratie referitoare la tranzactiile derulate cu fiecare persoana impozabila (client/furnizor) inregistrata in scop de TVA pot fi consultate de catre aceasta prin intermediul aplicatiei informatice puse la dispozitie de ANAF si cu acordul persoanei impozabile care depune declaratia.

Ordinul intra in vigoare la data de 1 aprilie 2016 si se aplica incepand cu operatiunile efectuate in trimestrul I 2016 pe teritoriul national.

Share this post