Salariul minim creste cu 150 de lei de la 01 ianuarie 2020

Salariul minim creste cu 150 de lei de la 01 ianuarie 2020

A fost publicata Hotararea nr. 935/2019 care reglementeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Salariul minim brut pe tara va creste la 2.230 lei incepand cu de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei cat a fost in 2019.

NOTA: Termenul de raportare in Revisal a modificarilor privind salariul minim brut este de 20 zile lucratoare de la data producerii efectelor, deci pana la 31.01.2020 inclusiv.

Salariul minim brut diferentiat pentru posturile cu studii superioare care au cel putin un an vechime în munca va ramane nemodificat, 2.350 lei.

Salariul minim brut pe tara in domeniul constructiilor ramane nemodificat in cuantum de 3.000 de lei. Reamintim ca veniturile din salarii cuprinse intre 3.000 -30.000 brut, realizate in sectorul constructii, sunt scutite de la plata impozitului pe venit, cu conditia ca 80% din cifra de afaceri a angajatorul sa fie realizata din activitati in constructii incluse in codurilor CAEN special reglementate de lege. Conditia se calculeaza in  fiecare luna, cumulat de la inceputul anului respectiv.

 

Impactul cresterii salariului minim garantat:

  • cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate in munca;
  • modificarea bazei anuale de calcul a contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente/drepturi de proprietate intelectuala (venitul nu poate fi mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara);
  • majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate;
  • majorarea normelor de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara.
  • Majorarea  indemnizatiei zilierilor si persoanelor care lucreaza in intership;

Share this post