Cele mai recente masuri de sprijin pentru angajati si angajatori

Cele mai recente masuri de sprijin pentru angajati si angajatori

Cele mai recente masuri de sprijin ale anagajatorilor si angajatilor au fost instituite prin OUG 92/2020, publicata pe 28.05.2020. Acestea sunt :

1. Decontarea de la bugetul asigurarilor pentru somaj, pe o perioada de 3 luni incepand cu 1 iunie 2020, a unui procent de 41,5% din salariul brut pentru fiecare salariat care isi reaia activitatea dupa ce aceasta a fost suspendata pentru somaj tehnic, in perioada starii de urgenta sau alerta.

Angajatorii au obligatia mentinerii relatiilor de munca cel putin pana la 31.12.2020. Suma decontata este plafonata la 41,5% din salariul mediu brut pe economie. Angajatorii care au mai multe obiecte de activitate si pot beneficia, pentru unele dintre aceastea si de prevederile referitoare la rambursarea indemnizatiilor pentru somaj tehnic trebuie sa opteze pentru una dintre cele doua facilitati.

2. Angajatorii unor categorii de someri vor primi lunar de la bugetul asigurarilor pentru somaj, pe o perioada de 12 luni, un procent de 50% din salariul brut al acestora, dar nu mai multe de 2.500 de lei pentru o persoana.

Conditiile pentru accesarea acestei facilitati sunt:

• Persoanele angajate sa aiba intre 16 si 29 de ani sau peste 50 de ani.
• Persoanele sa fie someri inregistrati ca atare care sa isi fi pierdut locul de munca in perioada starii de urgenta, din motive neimputabile lor.
• Contractele de munca vor fi pe perioada nedeterminata
• Raporturie de munca nu vor inceta mai devreme de 12 luni dupa incetarea perioadei pentru care se acorda facilitatea.
• Angajatorii nu sunt in stare de faliment, dizolvare, lichidare sau suspendare din alte motive decate cele legate de SARS-CoV 2

3. Angajatorii care au activitati suspendate ca urmare a masurilor de combatere a efectelor Pandemiei beneficiaza, in continuare, de decontarea indemnizatiei de somaj tehnic pana la incetarea respectivelor masuri.

Asteptam ca normele de aplicare, ce urmeaza a fi publicate, sa aduca mai multe clarificari necesare.

Share this post