Modificari TVA

Modificari TVA

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 977/06.12.2016 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal

Principalele prevederi ale Ordonantei care modifica Codul Fiscal sunt:

Programul “stock option plan” se poate aplica de catre toate societatile si nu doar de cele tranzactionate la bursa.

Persoana impozabila care a avut codul de TVA anulat isi poate exercita dreptul de deducere a TVA pentru achizitiile efectuate in acea perioada, chiar daca factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile.

Beneficiarii care au efectuat achizitii de la un furnizor care a avut codul de TVA invalid au dreptul de deducere a TVA dupa reinregistrarea in scopuri de TVA a furnizorului.

Se introduc reguli mai clare pentru stabilirea anului fiscal modificat la contribuabilii care isi modifica exercitiul financiar.

Facilitatea profitului reinvestit se aplica si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice. Se extinde perioada de aplicare pe o perioada nedeterminata.

Se reduce plafonul minim al capitalului social pentru care se poate aplica impozitarea microintreprinderilor de la 25.000 euro la 45.000 lei (i.e. 10.000 eur).

Remuneratia bruta primita pentru activitatea prestata de zilieri nu este supusa contributiilor de asigurari sociale. Prevederea intra in vigoare de la data publicarii OUG 84/2016.

Se introduce prin optiune un regim special de TVA pentru agricultori (persoana fizica, PFA, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, cu sediul activitatii economice in Romania). Regimul special presupune scutirea anumitor obligatii cu privire la TVA.

Optiunea se face prin depunerea unei notificari la organul fiscal competent privind aplicarea regimului special de TVA.

Se abroga obligatia inregistrarii persoanei impozabile in Registrul Operatorilor Intracomunitari.

Se suspenda obligația de a depune declarațiile informative 392A, 392B și 393.

Prevederile OUG intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2017.

Share this post