Clarificari tratament fiscal pentru bacsis

Clarificari tratament fiscal pentru bacsis

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 285/28.04.2015 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative

S-a modificat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

Se defineste bacsisul ca fiind „orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici”.

Bacsisul se justifica prin datele inscrise in documentele emise cu aparate de marcat electronice si se evidentiaza pe un bon fiscal distinct.

Operatorii economici stabilesc printr-un regulament de ordine interioara daca veniturile provenite din bacsis raman la dispozitia lor sau sunt distribuite salariatilor. Regulamentul se pastreaza la locul de instalare a casei de marcat.
In cazul in care bacsisul reprezinta venit al salariatilor, suma de pe bon va fi fara TVA.

Sumele provenite din incasarea bacsisului se inregistreaza in contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariatilor se inregistreaza pe seama cheltuielilor.

Se introduce obligatia intocmirii de documente justificative, atat pentru sumele de bani introduse de salariati in unitatea de vanzare, cat si pentru sumele extrase din unitate, pentru a putea fi identificate sumele care nu sunt justificate cu documente.

La ora inceperii programului de lucru, angajatorul trebuie sa asigure inregistrarea sumelor de bani detinute de salariati intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens. Orice suma de bani inregistrata in plus nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali.

La solicitarea autoritatilor fiscale salariatii sunt obligati sa prezinte sumele de bani detinute, in caz contrar vor putea fi sanctionati contraventional cu amenda de 1.250 lei.

Operatorii economici care nu vor inregistra banii personali ai salariatilor intr-un registru de bani personali vor fi sanctionati cu amenda de 9.000 lei.

In functie de valoarea sumelor de bani nejustificate din casierie, fapta se poate sanctiona cu avertisment si sanctiunea poate creste pana la amenda de 30.000 lei, inclusiv suspendarea activitatii pentru 30 de zile.

Ordonanta de urgenta va intra in vigoare la data de 8 mai 2015 (10 zile de la publicarea OUG).

Share this post