Procedura de depunere a certificarii efectuate de consultant fiscal

Procedura de depunere a certificarii efectuate de consultant fiscal

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 881/04.12.2014 a fost publicat Ordinul nr. 1620/2014 pentru pentru aprobarea Procedurii de depunere la organul fiscal a documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal, precum si a Procedurii privind schimbul de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Camera Consultantilor Fiscali.

Procedura de depunere la organul fiscal a documentului de certificare intocmit de consultantul fiscal

Procedura se aplica pentru contribuabilii care opteaza pentru certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiilor fiscale, inclusiv a declaratiilor fiscale rectificative (in prezent certificarea declaratiilor fiscale este optionala).

Documentul de certificare (nota de certificare – formularul 180), se intocmeste de catre consultantii fiscali potrivit normelor de certificare a declaratiilor fiscale ale contribuabililor.

Nota de certificare se depune de catre consultantul fiscal, in baza acordului dat de catre contribuabilul titular al declaratiei certificate, la organul fiscal competent pentru administrarea obligatiilor fiscale datorate de contribuabilul pentru care se presteaza serviciul de certificare, impreuna cu declaratia certificata sau ulterior depunerii acesteia.

Nota de certificare contine in mod obligatoriu cuantumul si natura creantei fiscale declarate, cuantumul bazei de impozitare, cauzele care au generat rectificarea pentru declaratiile rectificative, motivatia certificarii pentru declaratia cu rezerve.

Nota de certificare se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe serverul Ministerului Finantelor Publice si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Procedura privind schimbul de informatii intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Camera Consultantilor Fiscali

Schimbul de informatii se face cu respectarea prevederilor referitoare la confidentialitatea, utilizarea si pastrarea datelor si informatiilor furnizate, conform prevederilor legale.

Ordinul a intrat in vigoare la data de 4 decembrie 2014.

Share this post