Strategia nationala pentru reducerea icidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012

Strategia nationala pentru reducerea icidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012

In Monitorul Oficial nr. 740/05.11.2010 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1024/2010 pentru aprobarea Strategiei nationale privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012 si a Planului de actiune pentru implementarea Strategiei.

Documentul isi propune sa identifice cauzele care genereaza sau incurajeaza fenomenul muncii la negru, stabileste masuri de prevenire si combatere a acestui fenomen, precum si criterii de apreciere a eficientii masurilor luate.

Cauzele identificate tin atat de cadrul legislativ (birocratie, dimensiunea fiscalitatii, deficiente legislative referitoare la unele forme de angajare, de exemplu pentru muncitori sezonieri, sau restrictiile excesive ale angajatorului cu privire la posibilitatile de incetare a contractelor de munca) cat si de mentalitatea si atitudinea angajatorilor si a angajatilor.

In ciuda cauzelor anterior prezentate, masurile le vizeaza numai pe cele ce tin de angajatori si angajati, si anume: informarea publicului (incluziv prin campanii de presa) in legatura cu dezavantajele muncii nedeclarate, intensificarea controalelor efectuate de inspectorii de munca, folosirea unor cutii postale unde persoanele interesate pot furniza informatii privind munca la negru fara a-si declina identitatea, colaborarea cu alte autoritati cu atributii de control (Politie, Garda financiara etc.).

In consecinta, anticipam pentru perioada imediat urmatoare intesificarea controalelor avand ca obiect respectarea de catre angajatori a legislatiei specifice in domeniul Codului muncii.

Share this post