Legea 209/2015 – amnistierea obligatiilor fiscal rezultate din recalificarea unei activitati independente

Legea 209/2015 – amnistierea obligatiilor fiscal rezultate din recalificarea unei activitati independente

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 540/20.07.2015 a fost publicata Legea nr. 209/2015 privind anularea unor obligatii fiscale

Principalele prevederi ale legii sunt:

Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si dobanzile si penalitatile de intarziere aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului:
– ca urmare a reconsiderarii/reincadrarii unei activitati ca activitate dependenta, pentru perioadele fiscale de pana la 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;
– ca urmare a recalificarii indemnizatiilor primite pe perioada delegarii si detasarii de catre angajatii care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul altei tari.

Recalificarea acestor obligatii fiscale nu se poate realiza pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015.

Se anuleaza diferentele de taxa pe valoarea adaugata, precum si dobanzile si penalitatile aferente, aferenta veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuala, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului ca urmare a depasirii plafonului si neinregistrarii ca platitor de taxa pe valoarea adaugata.

Autoritatea fiscala de control nu mai emite decizie de impunere pentru impozitele si accesoriile de natura celor de mai sus pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015.

In cazul in care contribuabilul si-a exercitat dreptul de deducere in primul decont de TVA depus dupa emiterea deciziei de impunere, vor fi anulate doar penalitatile si dobanzile aferente.

Legea se aplica pentru perioadele anterioare datei de 1 iulie 2015 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.

Se anuleaza contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si dobanzile si penalitatile de intarziere aferente, stabilite prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, datorata de persoanele pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara, si pentru persoanele care nu realizeaza venituri, pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 si 30 iunie 2015 si neachitate pana la data intrarii în vigoare a prezentei legi.

Anularea obligatiilor fiscale mentionate mai sus se efectueaza din oficiu, de catre organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale, care se comunica contribuabilului.

Legea a intrat in vigoare la data de 23 iulie 2015.

Share this post