Comert online – Vanzari la distanta in Romania si obligatii in sfera TVA

Comert online – Vanzari la distanta in Romania si obligatii in sfera TVA

Comertul online a eliminat deja de multi ani barierele geografice permitand magazinelor online sa isi extinda cu usurinta afacerea in orice stat membru. Din perspectiva TVA, vanzarile de bunuri catre persoane neimpozabile (de exemplu persoane fizice) din alt stat, denumite vanzari la distanta, sunt taxabile in statul membru de destinatie, cu exceptia unor categorii limitate de bunuri. Exceptie fac si cazurile in care volumul anual al vanzarilor intr-un anumit stat se incadreaza intr-un plafon specific, daca vanzatorul nu a optat pentru taxarea in statul membru de destinatie inca de la inceput. In cazul Romaniei, plafonul pentru vanzari la distanta este de 118,000 lei (aproximativ 25,000 euro).

Asadar, daca anticipeaza ca volumul vanzarilor va depasi plafonul pentru vanzari la distanta, vanzatorul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, in mod direct, nefiind necesara existenta unui reprezentant fiscal.

Procedura de inregistrare presupune depunerea unui formular pretiparit (015) insotit de documente care sa dovedeasca faptul ca aplicantul este inregistrat in scopuri de TVA intr-un alt stat membru si documente care vor dovedi faptul ca acesta urmeaza sa desfasoare o activitate pentru care inregistrarea este necesara (rapoarte de vanzari in Romania, comenzi, contracte comerciale, plan de afaceri, studii de piata etc.).

Documentele pot fi depuse prin posta sau, de preferat, direct la autoritati printr-o persoana imputernicita in acest sens. Documentele emise intr-o limba straina vor fi insotite de traduceri autorizate in limba romana.

Odata inregistrat, vanzatorul va avea urmatoarele obligatii din perspectiva TVA :

  1. Intocmirea jurnalelor de vanzari si cumparari.
  2. Intocmirea si depunerea declaratiilor de TVA. Scadenta depunerii declaratiilor si a platii TVA este data de 25 a lunii urmatoare celei de raportare. Declaratiile fiscale se depun online, fiind necesara emiterea unei imputerniciri pentru o persoana care detine un certificat de semnatura digitala.

Declaratiile de TVA sunt urmatoarele :

a. Decontul de TVA (D300);

b. Declaratia privind tranzactiile intracomunitare (D390)

c. Declaratia privind tranzactiile pe teritoriul romaniei (D394).

Declaratia 394 contine suma totala a vanzarilor catre fiecare comparator identificat prin Codul Numeric Personal sau, daca acesta nu este disponibil, prin adresa de domiciliu completa.  Datorita complexitatii informatiilor prezentante in Declaratia 394 se recomanda configurarea platformei de vanzari astfel incat sa permita colectarea tuturor informatiilor necesare dar si exportul datelor in formate editabile prin care sa se usureze procesarea datelor prin instrumente de gestiune automata a datelor.

  1. Plata TVA pana la data de 25 a lunii urmatoare celei de raportare
  2. Emiterea facturilor conform reglementarilor locale. Baza de impozitare si TVA trebuie prezentate si in LEI. Facturile pot fi intocmite intr-o limba straina, urmand a fi traduse doar la solicitarea expresa a organului fiscal.

Share this post