Amintim apropierea termenului limita de comunicare a procentului de pro rata

Amintim apropierea termenului limita de comunicare a procentului de pro rata

Codul Fiscal prevede obligativitatea de a calcula si comunica procentul si modul de determinare al pro ratei provizorii pana la data de 25 ianuarie.

Nu exista un formular tipizat, astfel ca instiintarea privind pro rata utilizata pentru anul curent poate avea forma unei scrisori.

Conform Codului fiscal pro rata aplicabila provizoriu pentru anul 2019 va fi pro rata definitiva pe 2018 sau o pro rata estimata pe baza operatiunilor prevazute a fi realizate in anul calendaristic curent 2019, cu anumite exceptii specifice.

Modalitatea de determinare a pro ratei este ca raport intre:

  • suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
  • suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la paragraful anterior si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor.

Se exclud din calculul pro rata urmatoarele:

  • valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica;
  • valoarea oricaror livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine efectuate de persoana impozabila;
  • valoarea operatiunilor prevazute la art. 292 alin. (2) a), precum si a operatiunilor imobiliare, in masura in care acestea sunt accesorii activitatii principale.

Ajustarea se realizeaza in decontul aferent lunii decembrie, la randul 33.

Share this post