Tichetele de masa, destinate sa asigure salariatilor cheltuiala cu mesele zilnice, au devenit un beneficiu extrasalarial prezent in majoritatea unitatilor, si este una dintre cele mai comune intrebari ale candidatilor la interviu.

Cum se acorda tichetele de masa?

Angajatorii pot acorda salariatilor tichete de masa pentru fiecare zi lucrata in unitate. Nu se primesc tichete pentru zilele de concediu de odihna, concediu medical, evenimente speciale, concediu fara salariu, absente, delegare, detasare, si alte situatii in care salariatul nu este efectiv la munca.

Tichetele de masa se acorda in ultima decada din luna pentru luna urmatoare, si se acorda un tichet pentru fiecare zi lucratoare lucrata. Numarul maximul de tichete pe care un salariat il poate primi intr-o luna este egal cu numarul de zile lucratoare din luna, daca salariatul a fost prezent toata luna la munca.

In cazul in care salariatul a primit mai multe tichete decat avea dreptul, acesta fie le restituie angajatorului, fie le pastreaza si angajatorul le va scadea din numarul tichetelor cuvenite luna urmatoare.

Valoarea maxima nominala a unui tichet de masa a fost stabilita in mai 2018 prin OMMJS nr 1.618/2018, la 15,18 lei, insa angajatorii sunt liberi sa decida valoarea tichetului, pastrand limita maxima de 15,18 lei/tichet.

Tichetele de masa se pot acorda pe suport hartie sau pe suport electronic, insa tot mai multi beneficiari opteaza pentru suport electronic.

In cazul in care se lucreaza in ture de 10-12 ore, numarul de tichete care se acorda se calculeaza altfel: numarul total de ore lucrate in luna impartit la 8 ore. Daca rezultatul are fractie de zi, se considera tichet de masa si pentru aceasta. Conditia este ca numarul de tichete sa nu depaseasca numarul de zile lucratoare din luna.

La incetarea contractului, angajatul care a primit mai multe tichete decat i se cuveneau, are obligatia sa restituie angajatorului tichetele necuvenite.

Daca ai mai multe contracte de munca poti primi tichete de la toti angajatorii?

Tichete de masa de acorda doar la angajatorul unde ai functie de baza. In cazul in care ai 2 sau mai multe contracte de munca, la unul dintre ele declari functie de baza, la acela poti beneficia si de tichete de masa.

Daca am fractie de norma pot primi tichete de masa?

Da, poti primi tichete de masa si daca ai contract cu fractie de norma, conditia este sa ai functia de baza la acel angajator.

De ce sa folosim tichete de masa? Este un avantaj pentru angajator sau pentru salariat?

Acordarea tichetelor de masa salariatilor este un beneficiu atat pentru salariati cat si pentru angajator, deoarece acestea sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, si de la plata contributiilor, contravaloarea acestora intra doar la calculul impozitului pe salarii.

Sumele aferente tichetelor de masa sunt luate in calcul la stabilirea indemnizatiei de crestere copil.