Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligatii fiscale

1190

In Monitorul Oficial nr. 52/18.01.2018 a fost publicata Legea nr. 29/2018 privind anularea unor obligatii fiscale. Legea intra in vigoare la data de 21 ianuarie 2018.

Legea prevede stergerea anumitor datorii legate de vanzarea imobilelor de catre persoanele fizice dezvoltatori imobiliari si pentru activitatile agricole desfasurate de persoanele fizice, persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale/familiale.

In cazul tranzactiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, respectiv impozitul pe venit si contributiile sociale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere, ca urmare a reincadrarii acestor venituri ca venituri dintr-o activitate independenta, obtinute de catre persoanele fizice din transferul proprietatilor imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii, pe perioadele fiscale de pana la 1 iunie 2017, si neachitate pana la data intrarii in vigoare a legii.

Organul fiscal nu reincadreaza veniturile obtinute de catre persoanele fizice din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal ca venituri dintr-o activitate independenta si nu emite o decizie de impunere, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2017.

Anularea obligatiilor fiscale se efectueaza din oficiu prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale.

Legea prevede anularea diferentele de T.V.A., precum si accesoriile aferente, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, ca urmare a depasirii plafonului de scutire de 220.000 lei, in legatura cu activitatile agricole desfasurate de persoanele fizice, persoanele fizice autorizate si intreprinderi individuale/familiale.

Autoritatile fiscale nu mai stabilesc diferentele de T.V.A., precum si accesoriile aferente, ca urmare a depasirii plafonului de scutire de 220.000 lei pentru perioadele anterioare datei de 31 decembrie 2016.

Persoanele care au efectuat plata obligatiilor fiscale pentru care Legea nr.29/2018 prevede anularea acestora au dreptul la restituirea sumelor achitate.