Ajustare TVA in cazul cumpararii unui apartament de la o banca (recuperat de la client)

957

Intrebare:
Dorim sa cumparam un set de 8 apartamente de la o banca (sunt apartamente recuperate de aceasta) fara TVA cf 292 alin 2 lit f, apartamente pe care vrem sa le vindem cat de repede reusim. Intrebarea mea este: le vindem cu TVA sau tot pe scutirea de la art 292? Daca aplicam scutirea trebuie sa facem vreun fel de ajustare in contabilitate? Toate veniturile inregistrate de noi pana acum au fost cu TVA (20 si 5%) din vanzarea a 2 apartamente, societatea avand in constructie un bloc neterminat inca – la care am dedus TVA-ul pana acum.

Raspuns:
Intelegem din cele prezentate de dvs ca doriti sa achizitionati 8 apartamente de la o banca in regim de scutire, in baza art. 292, alin. (2), lit. f) din Codul Fiscal, pe care ulterior doriti sa le revindeti. In conditiile in care apartamentele au fost achizitionate de la banca in regim de scutire, acest lucru inseamna ca apartamentele respective nu indeplineau conditia de la pct. 3, respectiv nu sunt considerate ca fiind constructii noi.

Prin urmare, in cazul vanzarii acestor apartamente, puteti emite factura fara TVA, operatiunea fiind scutita de TVA, conform art. 292, alin. (2), lit. f) din Codul Fiscal.

Nu este necesar sa faceti nici un fel de ajustare a TVA atat timp cat apartamentele au fost achizitionate in regim de scutire, deci nu s-a dedus TVA la cumpararea acestora.