Deductibilitate cheltuieli cu dobanda pentru imprumutul primit de la asociati

Deductibilitate cheltuieli cu dobanda pentru imprumutul primit de la asociati

Intrebare:
De-a lungul timpului, o societate a fost imprumutata de catre asociati pentru activitatea curenta si investitii fara a se percepe o dobanda. In data de 01.08.2016 s-au facut acte aditionale la contractele de imprumut care prevad ca pentru soldul din imprumut sa se aplice o dobanda care va fi calculata lunar si platita atunci cand este disponibil. Care este marja de dobanda deductibila la calculul impozitului pe profit? Care este termenul de plata al impozitului pe veniturile din dobanzi realizate de asociati si ce declaratii se depun atat de catre societate cat si de catre asociati?

Raspuns:
Acordarea de imprumuturi de catre asociati, persoane care nu sunt specializate si autorizate sa efectueze asemenea operatii, este reglementata de prevederile urmatoarelor acte normative:
– Codul civil, art. 2158, care stabileste ca o persoana poate acorda un imprumut atunci cand nu face acest lucru cu titlu profesional,
– OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, cu modificarile ulterioare, art. 5,
– normele BNR care prevad ca aceasta operatiune poate fi realizata fara sa fie necesara autorizarea, daca are caracter ocazional si nu se face cu fonduri atrase.

Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991 coroborate cu cele ale Omfp nr. 1802/2014 privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, cu modificarile ulterioare, imprumutul se evidentiaza in contabilitate la momentul acordarii, iar cheltuielile cu dobanda pe masura inregistrarii lor, conform prevederilor contractuale.

Share this post