Modificare Norme Cod fiscal – TVA 9% pentru alimente

1103

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 373/28.05.2015 a fost publicata Hotararea nr. 367/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Impozit pe venit

Se reglementeaza impozitarea bacsisului. Astfel, veniturile obtinute de persoanele fizice sub forma de bacsis reprezinta venituri din alte surse si sunt impozabile cu 16%.

In cazul in care bacsisul nu se distribuie salariatilor, va fi impozitat de la 1 iunie cu cota standard de TVA de 24%.

Senatul a adoptat o decizie contrara in data de 27 mai 2015 si anume a adoptat un proiect de lege prin care se elimina impozitarea bacsisului.

Se reglementeaza scutirea de impozit pe venit a persoanelor cu handicap.

Normele metodologice nu contin nicio referire la faptul ca activitatile independente cum ar fi profesiile libere, precum si a drepturilor de autor si a drepturilor conexe ar putea fi reclasificate in activitati dependente (anterior in presa au aparut informatii ca activitatile independente vor putea fi reclasificate dupa noi criterii).

TVA

Sunt enumerate codurile tarifare pentru care se va utiliza cota redusa de TVA de 9% pentru produse alimentare.

În cazul în care se comercializeaza un pachet care cuprinde bunuri alimentare supuse atat cotei de TVA de 9%, cat si bunuri nealimentare supuse cotei de TVA de 24%, la un preţ total, se aplica cota de TVA corespunzatoare fiecarui bun.

Daca produsele dintr-un pachet nu se pot diferentia, atunci facturarea pachetului se va realiza cu TVA in procent de 24%.

Ambalajele in care se regasesc alimentele vandute se factureaza cu cota de 9%, fiind cheltuiala accesorie.

Bauturile alcoolice se factureaza cu cota de TVA de 24%. Reprezinta bautura alcoolica orice bautura ce contine alcool, indiferent de concentratia alcoolului.

Accize

Se actualizeaza formula de calcul a accizei pentru bere, vinuri spumoase, tigarete, produse energetice.

Hotararea intra în vigoare la data de 1 iunie 2015.