Modificari Cod Fiscal 2011 – introducerea contributiilor sociale in Codul Fiscal

Modificari Cod Fiscal 2011 – introducerea contributiilor sociale in Codul Fiscal

In Monitorul Oficial nr. 891/30.12.2010 a fost publicata Ordonanta de Urgenta nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

Principalele modificari/prevederi sunt:

I. In domeniul contributiilor sociale
1. Codul Fiscal va reglementa si contributiile de asigurari sociale (de pensii, somaj, sanatate, accidente de munca, concedii medicale);
2. Modifica legile specifice pentru contributii sociale avand in vedere introducerea in Codul fiscal a acestor reglementari.

II. In domeniul impozitului pe profit
1. extinde limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul si pe durata anului 2011;
2. exclude platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor din categoria persoanelor obligate la plata impozitului pe profit.

III. In domeniul impozitului pe venit
1. extinde limitarea deductibilitatii cheltuielilor cu combustibilul si pe durata anului 2011;
2. exclude contravaloarea cupoanelor ce reprezinta bonuri de valoare care se acorda cu titlu gratuit persoanelor fizice conform dispozitiilor legale in vigoare din categoria veniturilor neimpozabile;
3. introduce impozitarea cu 16% a veniturilor constatate de organele fiscale a caror sursa nu a fost identificata.
4. modifica termenul de depunere a declaratiei de venit de la 25 mai la 15 mai, si termenul de plata a diferentelor de impozit constatate, de la 25 mai la 60 de zile de la primirea deciziei de impunere.

IV. In domeniul impozitului pe venitul microintreprinderilor
Se reintroduce impozitul pe venitul microintreprinderilor in cota de 3%. Pentru a avea posibilitatea aplicarii impozitului pe venit, persoanele juridice trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii la 31 decembrie a anului anterior:
– realizeaza venituri anuale care nu depasesc 100.000 Euro ;
– au intre 1 si 9 salariati ;
– capitalul social este detinut de persoane altele decat statul si autoritatile locale ;
– nu desfasoara activitati in urmatoarele domenii : bancar, al asigurarilor si pietei de capital (cu exceptia intermediarilor), al jocurilor de noroc, al consultantei si managementului.

Persoanele juridice care indeplinesc conditiile mentionate si nu au mai avut calitatea de platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor pot opta pentru acest sistem pana la data de 31 ianuarie a anului pentru care se exercita optiunea. Pentru anul 2011 conditia ca persoana sa nu mai fi avut calitatea de platitor de impozit pe venit nu este aplicabila.

V. In domeniul TVA
1. modifica regulile pentru stabilirea locului prestarii in cazul serviciilor in domeniile cultural, artistic, sportiv, stiintific, educational, de divertisment, targuri si expozitii. Astfel, aceste servicii sunt taxabile la sediul beneficiarului daca acesta este persoana impozabila din UE sau la locul unde se desfasoara efectiv in cazul in care sunt prestate catre persoane neimpozabile. Serviciile legate de acordarea accesului la asemenea actiuni sunt taxabile la locul unde acestea se desfasoara efectiv;
2. limitarea deducerii TVA pentru autovehicule si combustibil se extinde si in exercitiul financiar 2011;
3. persoanele inregistrate in scopuri de TVA care in anul anterior au avut o cifra de afaceri din operatiuni taxabile mai mica de 35.000 Euro pot opta pentru anularea inregistrarii. Optiunea se exercita in luna ianuarie a anului urmator si devine efectiva incepand cu 1 februarie. Prin urmare se reglementeaza si situatia inversa trecerii de la statutul de platitor de TVA la cel de neplatitor;
4. persoanele care realizeaza o cifra de afaceri anuala de mai putin de 35.000 de euro vor declara suma livrarilor/achizitiilor catre/de la persoane inregistrate/neinregistrate pana la 25 februarie a anului urmator.

Share this post