Procedura de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari (ROI)

1111

In Monitorul Oficial nr. 429/25.06.2010 a fost publicata Ordinul nr. 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.

Incepand cu 1 august 2010, in conformitate cu prevederile art. 158″ din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, companiile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153′ Cod fiscal care urmeaza sa desfasoare operatiuni intracomunitare (vanzari sau cumparari de bunuri sau servicii) trebuie sa se inregistreze in prealabil in Registrul operatorilor intracomunitari.

Prezentul ordin publica procedura si formularistica necesara inregistrarii sau radierii din Registru. Astfel, pentru inregistrare, agentii economici trebuie sa depuna formularul tipizat cod 095, insotit de cazierele judiciare emise de autoritatile romane ale asociatilor si adminstratorilor.

Ordinul reglementeaza si situatiile in care solicitantii, respectiv asociatii sau administratorii acestora au savarsit fapte de natura celor inscrise in cazierul judiciar sau fata de persoanele mentionate este pusa in miscare o actiune penala.

In cazul in care contribuabilul inregistrat devine inactiv, isi suspenda activitatea sau nu desfasoara operatiuni intracomunitare in anul anterior se va proceda la radierea din oficiu.

Conform Legii nr. 290/2004 privind Cazierul judiciar, persoanele fizice pot solicita cazierul judiciar persoanal sau prin imputernicit, iar persoanele juridice doar prin reprezentant legal sau imputernicit, la cerere atasandu-se si dovada faptului ca persoana respectiva are aceasta calitate. Pentru persoane nerezidente cazierul judiciar se organizeaza la nivelul Inspectoratului General al Politie Romane.