Cand trebuie sa obtinem declaratia Limosa?

Cand trebuie sa obtinem declaratia Limosa?

Ce este declaratia Limosa?

Declaratia Limosa a fost introdusa de statul Belgian cu scopul sa reglementeze drepturile si conditiile de munca ale lucratorilor detasati pe teritoriul Belgiei.

Incepand cu 01.04.2017 statul Belgian a introdus declaratia Limosa, declaratie pe care angajatorii sunt obligati sa o obtina pentru fiecare angajat trimis sa presteze activitate pe teritoriul Belgiei si care nu se supune securitatii sociale Belgiene.

Cum obtinem declaratia Limosa?

Inainte ca salariatul sa plece sa presteze activitate pe teritoriul Belgiei, angajatorul are oblicatia sa obtina pentru acesta declaratia Limosa. Pentru a obtine decalaratia Limosa este necesar sa accesati serviciu online pentru obtinerea declaratiei Limosa de pe siteul oficial al Belgiei.

Dovada ca ati obtinut declaratia Limosa este documentul numit “Limosa -1”.

Ce informatii cuprinde declaratia Limosa?

Pentru obtinerea declaratiei Limosa-1 urmatoarele informatii sunt obligatorii:

  • Date angajat;
  • Detaliile angajatorului din Romania;
  • Locul din Belgia unde lucratorul isi desfasoara activitatea cu mentiunea ca se pot mentiona pana la 5 locuri de munca intr-o singura declaratie;
  • Detaliile clientului belgian pentru care lucreaza angajatul trimis in Belgia, cu mentiune ca se pot introduce pana la 10 clienti intr-o singura declaratie;
  • Data de inceput si data de sfarsit a periodei cand lucratorul presteaza activitate pe teritoriul Belgiei: perioada maxima este de 24 luni;
  • Programul de lucru;
  • Elemente de securitate a informatiei: codul de bare, numarul de inregistrare, data si ora inregistrarii.

Lipsa declaratiei Limosa atrage sanctiuni?

Lipsa declaratiei Limosa pentru lucratorii detasati pe teritoriul Belgiei poate conduce la sanctiuni penale sau administrative atat pentru angajator cat si pentru lucratorul detasat, sanctiuni pe care le stabilesc autoritatile Belgiene si pe care le aplica in functie de neconcordanta gasita.

Exista persoane care nu trebuie sa obtina declaratia Limosa?

Exista exceptii de la obtinerea declaratiei, care depind de motivele venirii si durata sederii pe teritoriul Belgiei.

Urmatoarele persoane sunt exceptate de la obligatia de a obtine declaratia Limosa:

  1. Lucratorii care tranziteaza Belgia pentru transport de marfuri si pasageri.
  2. Lucratorii care participa pe teritoriul Belgiei la conferinte academice sau la intalniri pe termen scurt fara a depasi 20 de zile calendaristice succesive sau 60 de zile pe an cumulate (ex. Intalniri pentru negocieri, analize de performanta, etc.)
  3. Oamenii de afaceri independenti daca stau pe teritoriul Belgiei in scopuri de afaceri si nu depasesc 5 zile pe luna.
  4. Sportivii care participa la competitii sportive internationale, arbitrii, echipa de asistenta, pe durata competitiei si maximum trei luni pe an calendaristic.
  5. Artistii cu reputatie internationala precum si personalul necesar pentru performanta, care intra pe teritoriul Belgiei in scop de prestatii artistice, fara sa depaseasca 21 de zile pe trimestru.
  6. Diplomatii.

Cand si cui trebuie sa prezentam declaratia Limosa?

Declaratia Limosa trebuie obtinuta inainte ca salariatul sa plece sa presteze activitate pe teritoriul Belgiei si se trimite clientului Belgian unde angajatul urmeaza sa-si desfasoare activitatea.

Angajatorul este obligat sa-i inmaneze si angajatului care urmeaza sa presteze activitate pe teritoriul Belgiei, o copie a declaratiei Limosa-1.

Declaratia Limosa include un cod QR care va permite sa inregistrati cu usurinta persoanele care efectueaza lucrari de teritoriul Belgiei, deoarece codul QR contine cele mai importante date din declaratia Limosa.

Se poate prelungi declaratia Limosa?

Declaratia Limosa nu se prelungeste, pentru fiecare perioada trebuie facuta o noua declaratie.

Important!

Declaratia Limosa nu substituie obtinerea formularului A1 obligatoriu pentru prestarea de activitati lucrative in spatiul intracomunitar.

Va stam la dispozitie pentru informatii suplimentare.

Share this post