Declaratia 101 privind impozitul pe profit – ajustari fiscale generate de vanzarea unui bun imobil reevaluat

Declaratia 101 privind impozitul pe profit – ajustari fiscale generate de vanzarea unui bun imobil reevaluat

Vanzarea unui bun imobil reevaluat are consecinte fiscale complexe si prespune un calcul laborios in vederea raportarii corecte a rezultatului fiscal. Neobservarea tuturor prevederilor legale in materie poate avea consecinte pecuniare semnificative, fie in sensul subevaluarii impozitului pe profit datorat, fie in sensul supraevaluarii acestuia.

Abordarea ar trebui sa inceapa cu determinarea valorii fiscale a bunului vandut, sens in care se disting 2 situatii :

  1. Reevaluarea (sau reevaluarile succesive) a/au determinat o diminuare a valorii fata de valoarea la cost istoric a bunului
  2. Reevaluarea a determinat o apreciere a valorii bunului fata de valoarea la cost istoric a bunului.

In primul caz, cand reevaluarea a generat o diminuare, valoarea fiscala a bunului este diferenta dintre costul istoric al bunului si amortizarea fiscala a acestuia. Se impune, asadar, o ajustare a deducerii fiscale in sensul suplimentarii, in scop fiscal, a cheltuielii care a fost inregistrata in Contabilitate la momentul vanzarii si care este mai mica decat valoarea fiscala (deductibila) a acestuia. In acest scop, valoarea fiscala va fi completata in declaratia 101 ca o deducere, la randul 11 (va fi insumata cu amortizarea fiscala a perioadei), iar valoarea contabila a bunului vandut va fi prezentata ca o cheltuiala nedeductibila, la randul 28 (va fi insumata cu amortizarea contabila a perioadei).

In cel de-al doilea caz, cand reevaluara a generat un surplus de valoare, valoarea fiscala a bunului este diferenta din valoarea actuala ca urmare a reevaluarii si amortizarea fiscala cumulata la momentul vanzarii. Totodata rezerva din reevaluare devine impozabila (mai putin rezerva impozitata déjà pe masura amortizarii). Raportarea in declaratia 101 se realizeaza astfel :  rezerva din reevaluare va fi trecuta la randul 8 (element similar veniturilor), valoarea fiscala va fi completata in declaratia 101 ca o deducere, la randul 11 (va fi insumata cu amortizarea fiscala a perioadei), iar valoarea contabila a bunului vandut va fi prezentata ca o cheltuiala nedeductibila, la randul 28 (va fi insumata cu amortizarea contabila a perioadei).

Prevederi relevante – Titlurile I si II din Codul fiscal :

  • 8, pct. 44
  • 26, alineat (6)

Pentru asistenta fiscala te rugam sa contactezi echipa noastra de Taxe la [email protected]

Share this post