Stabilirea criteriilor pentru conditionarea operatiunilor legate de TVA

Stabilirea criteriilor pentru conditionarea operatiunilor legate de TVA

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 629/17.08.2016 a fost publicat Ordinul nr. 2393/2016 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA, pentru aprobarea Procedurii privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata si pentru aprobarea Procedurii de anulare, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata

Ordinul nr. 2393/2016 abroga Ordinul nr. 3.840/2015 privind stabilirea criteriilor pentru conditionarea inregistrarii in scopuri de TVA.

Principalele modificari ale Ordinului sunt:

  • Ordinul clarifica termenul grupe de risc (ridicat, scazut si mediu) in functie de care se emite decizia privind inregistrarea in scopuri de TVA, modifica unele termene (3 zile pentru notificarea contribuabililor in vederea completarii documentatiei depuse; 45 de zile pentru solutionarea cererii de inregistrare in scopuri de TVA).
  • Inaintea luarii deciziei de respingere a solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, compartimentul de evaluare va asigura exercitarea de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat.
  • Criteriul privind infractiuni/fapte inscrise in cazierul fiscal se refera doar la administratorii/asociatii majoritari (asociatii care detin mai mult de 50% din capitalul social).
  • Procedurile de inregistrare in scopuri de TVA si anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA sunt descrise in anexele 3 si 4 ale Ordinului.
  • S-a introdus posibilitatea contestarii deciziei privind respingerea inregistrarii in scopuri de TVA si a deciziei de anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA.

Share this post