Vanzare cladire veche catre asociat. Implicatii fiscale

Vanzare cladire veche catre asociat. Implicatii fiscale

Intrebare:

Societatea detine in proprietate o cladire din 1996 unde are sediul social. Cladirea se doreste a fi vanduta asociatului firmei intrucat exista ceva complicatii cu terenul pe care se afla cladirea care se pot rezolva doar daca cladirea e detinuta de o persoana fizica. In contabilitate, cladirea este inregistrata la o valoare de 4266 lei, din care valoarea ramasa neamortizata este de 2658.94 lei. Cladirea se vinde la aceasta valoare? Se aplica TVA? Ce implica in plus din punct de vedere fiscal aceasta vanzare?

Raspuns:

Fiind vorba de o vanzare catre asociatul firmei, deci catre o persoana afiliata, aceasta tranzactie trebuie realizata la valoarea de piata, si nu la valoarea de inventar ori la valoarea ramasa neamortizata. In caz contrar, organele fiscale vor putea ajusta ori estima, dupa caz, suma venitului ce trebuia inregistrat de societate pe baza nivelului tendintei centrale a pietei in temeiul art. 11 alin. 4 din Codul fiscal.

Tranzactia este scutita de TVA fiind vorba de livrarea unei cladiri vechi, in conformitate cu prevederile art. 292 alin. 2 lit. f din Codul fiscal. Chiar si in situatia in care societatea si-ar fi dedus TVA la momentul achizitiei cladirii nu se va putea pune problema ajustarii TVA, fiind vorba de o achizitie efectuata inainte de data aderarii la Uniunea Europeana.

Share this post