Atentie modificari impozitare venituri realizate de nerezidenti

Atentie modificari impozitare venituri realizate de nerezidenti

Stimati colaboratori,

Asa cum am anuntat prin Info nr. 2/28 ianuarie 2013, publicat si pe site-ul nostru la sectiunea Legislatie, incepand cu 1 februarie 2013 Codul fiscal a suferit cateva modificari semnficative. Dintre acestea semnalam ca deosebita de imporanta prin prisma posibilului impact este modificarea referitoare la impozitul pentru veniturile nerezidentilor, conform careia orice venit obtinut de un nerezident din servicii prestate unei entitati romane este impozabil indiferent daca are loc in Romania sau strainantate.

Singura exceptie o consituie veniturile din servicii de transport international. Impozitul este de 16% sau chiar de 50% daca prestatorul este rezident fiscal al unui stat cu care Romania nu are semnat un act juridic care sa permita schimbul de informatii in domeniul fiscal. Ca urmare a acestei prevederi, in afara de servicii de consultanta si management, care erau taxabile si inainte de modificarea legii, companiile romane vor datora impozit si pentru alte servicii platite prestatorilor nerezidenti, printre evidentiem: servicii juridice, cazare in strainatate, servicii de restaurant, transport local, telefonie, rent a car. Va recomandam, asadar, o atentie sporita in cazul cheltuielilor ocazionate de calatoriile in strainatate.Solutii de evitare a unor costuri suplimentare sunt: obtinerea de vertifcate de rezidenta fiscala care vor fi traduse in romana si autentificate la notar (ceea ce este fie foarte dificil, fie mai costisitor decat consecintele fiscala in cazul serviciilor ocazionale sau de mica valoare) rezervarea si plata serviciilor de cazare si altele specifice prin intermediul unor agentii romane, evitarea decontarii cheltuielilor cu servicii de restaurant, transport local si altele similare si acoperirea acestora din diurna (limitata al de 2,5 ori diurna reglementata pentru salariati in sistemul bugetar).

Surse din Ministerul de Finante afirma ca modificarea a tintit un alt scop si ca se cauta solutii pentru remedierea impactului anterior precizat, insa pana la o noua modificare a prevederii va rugam sa le luati in consideratie asa cum au fost prezentate.

Share this post