Conditiile pentru micro intreprinderi de la 1 ianuarie 2023
Incepand cu 1 ianuarie 2023 conditiile pentru micro intreprinderi se modifica/completeaza. Insistam asupra urmatoarelor :
- Plafonul scade de la 1 million de euro pe an la 500.000 de euro. Conform OG 16, conditia trebuie indeplinita la 31.12.2022 pentru ca firma sa ramana micro intreprindere si in 2023. Totusi, prin legea de aprobare care a fost votata in Parlament si asteapta validarea constitutionala si promulgare, pot ramane micro intreprinderi si companiile care au avut, in 2022, venituri mai mari decat 500.000 mii euro dar mai mici decat 1 million de euro.
- Conditia de a avea un salariat : trebuie indeplinita la 31.12.2022. Daca anterior aceasta era o conditie pentru aplicarea cotei de 1% in loc de 3%, acum aceasta conditie devine obligatorie. Conform clarificarilor din surse ANAF conditia se considera indeplinita si in cazul in care societatea are contracte de mandat cu adminitratori pentru care indemnizatia lunara este cel putin echivalentul salariului minim sau in cazul in care mai multe contracte cu timp partial insumeaza cel putin o norma intreaga.
- Se limiteaza la 3 numarul de microintreprinderi la care o persoana poate detine mai mult de 25% din capitalul social sau din drepturile de vot. Consideram ca detinerea unei microintrepidneri care detine, la randul sau, o alta micro intrepindere nu este o solutie fiabila in sensul acestui criteriu.
- Conditia ca cel mult 80% din venituri sa fie din servicii altele decat cele de consultanta si management. De retinut urmatoarele :
- Din pacate legea nu ofera o definitie a acestor notiuni, prin urmare orice interpretare a noastra este una care poate fi supusa criticii din perspectiva ANAF;
- In afara de contractele de prestari servicii recomandam si analiza CAE – in practica am observat multe companii care aleg sa declare ca realizeaza Activtiati de consultanta ca activitate principala desi, in realitate, alt CAEN poate fi adecvat.