Concediul de crestere copil

Concediul de crestere copil

Concediul de crestere copil reprezinta perioada dupa concediu de sarcina si lauzie.

Concediul de crestere copil incepe cel mai devreme in ziua a 43 a dupa nastere.

Dupa expirarea celor 42 zile de concediu medical dupa nastere, proaspata mamica are dreptul la concediu de crestere copil de pana la 2 ani sau pana la 3 ani in cazul copiilor cu handicap, asfel salariata face cerere scrisa catre angajator prin care solicita suspendarea contractului individual de munca pe perioada concediului de crestere copil.

In baza cererii, angajatorul suspenda contractul in revisal, emite decizie de suspendare a contractului individual de munca si elibereaza salariatei adeverinta cu veniturile.

Cat este indemnizatia de crestere copil?

Pe perioada concediului de crestere copil, salariata primeste de la primaria de domiciliu o indemnizatie de crestere copil care reprezinta 85% din media veniturilor nete realizare in ultimele 12 luni din ultimele 24 luni anterioare nasterii.

Veniturile care se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei sunt veniturile supuse impozitului, si anume:

 • Veniturile din salarii si asimilate salariilor (tichetele de masa, avantaje in natura)
 • Veniturile din activitati independente (inclusiv PFA-urile)
 • Veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;

Cuantumul indemnizatiei de crestere copil nu poate fi mai mic de 1250 RON la acest moment sau 2.5 ori indicele social de referinta (ISR- la momentul acesta este 500 RON), si nici mai mare de 8500 RON. Astfel o salariata cu salariul minim pe economie (1162 net), va primi o indemnizatie de 1250 RON/luna, iar salariatelor care realizeaza venituri peste 8500 RON, indemizatia li se plafoneaza la 8500 RON.

In situatia in care salariata realizeaza venituri din mai multe surse (mai multe contracte individuale de munca sau contract individual de munca si activitati independente), veniturile lunare se cumuleaza!

Pe perioada concediului de crestere copil, parintele poate realiza venituri fara a i se suspenda indemnizatia, in limita a 3750 RON/an la acest moment, adica  de 3 ori cuantumul indemnizatiei minime.

Concediul de crestere copil se acorda pentru fiecare copil. In cazul copiilor nascuti gemeni, tripleti sau multipleti, indemnizatia de crestere copil creste cu 85% din salariul minim pe economie incepand cu al doilea copil, de exemplu pentru gemeni indemnizatia creste cu 1615 RON la momentul acesta, iar pentru triplet indemnizatia creste cu 3230 RON.

Sunt asigurate la bugetul de stat persoanele care se afla in concediu de crestere copil?

Da, pe perioada concediului de crestere copil, parintii care beneficiaza de acest drept sunt asigurati la sanatate si pensii, baza contributiilor este valoarea indemnizatiei. Perioada de concediu de crestere copil reprezinta vechime in munca.

Daca am beneficiat de somaj pot sa primesc indemnizatie crestere copil?

La stabilirea venitului net realizat in ultimele 12 luni din ultimele 24 luni anterioare nasterii se iau in calcul si perioadele in care mama:

 • A beneficiat de indemnizatie de somaj sau s-a aflat in evidenta agentiei de ocupare a fortei de munca;
 • A beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;
 • A beneficiat de indemnizatie de crestere copil sau de concediu fara plata pentru cresterea copilului;
 • S-a aflat intre doua contracte de munca incheiate pe perioada determinata, daca perioada dintre contracte nu depaseste 3 luni;
 • A frecventat cursuri de zi ale invatamantului universitar sau postuniversitar, sau se afla in acelasi an calendaristic in perioada dintre finalizarea cursurilor de zi la o universitate si inceperea cursurilor de zi la o alta forma de invatamant;
 • A urmat cursuri de doctorat;
 • S-a aflat, din initiativa angajatorului, in concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare profesionala;
 • A beneficiat de pensie de invaliditate.

Documente necesare pentru primirea indemnizatiei de crestere copil.

Pentru a beneficia de imdemnizatie de crestere copil, mamicile trebuie sa depuna in termen de 60 zile de la data cu care solicita concediu, la primaria de domiciliu, dosar cu urmatoarele documente:

 • Cerere tip din partea parintelui care intra in concediu de crestere copil;
 • Copie dupa cartea de identitate a parintilor copilului;
 • Certificatul de nastere al copilului;
 • Adeverinta cu venitul realizat de parintele care solicita concediu crestere copil;
 • Decizia de suspendare a contractului individual de munca a parintelui pentru perioada in care se solicita concediu de crestere copil;
 • Alte documente solicitate de primaria de domiciliu in conformitate cu procedurile interne;
 • Contul IBAN in care parintele doreste sa primeasca indemnizatia.

Beneficiaza si tatii de concediu crestere copil?

Concediul de crestere copil se acorda ambilor parinti cu mentiunea ca cel putin o luna din concediu total trebuie sa fie efectuat de parintele care nu a solicitat concediu de crestere copil.

In situatia in care parintele obligat sa efectueze cel putin o luna de concediu crestere copil nu a realizat venituri supuse impozitului in ultimele 12 luni din 24 luni anterioare nasterii, sau daca acesta nu doreste, parintele care a solicitat concediul nu poate efectua si concediul celuilalt parinte, deci perioada nu se poate transfera, iar parintele care beneficiaza de concediu va benefica pana la implinirea cupilului a varstei de 1 an si 11 luni.

Tatal are dreptul la 5 zile de concediu de evenimente speciale cand i se naste copilul, in functie de prevederile regulamentului intern sau ale contractului colectiv de munca, si inca 10 zile daca aceasta efectueaza curs de puericultura. Concediul se acorda la cerere in primele 8 saptamani de la nasterea copilului. 

In ce conditii de aproba stimulentul de insertie?

In situatia in care mama se intoarce la munca sau realizeaza venituri supuse impozitului, cu cel putin 60 zile inainte de implinirea copilului varstei de 2 ani sau a varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap, aceasta primeste de la primaria de domiciliu un stimulent de insertie in valoare de 625 RON/lei pana implineste copil 3 ani sau 4 ani in cazul copilului cu handicap, adica 50% din valoarea minima a indemnizatiei.

Ramai insarcinata in perioada concediului de crestere copil, ce se intampla?

Exista situatii cand mamicile aflate in concediului de crestere copil, nasc alt copil. In acest caz indemnizatia de crestere copil creste cu 85% din salariul minim pe economie pana implineste primul copil varsta de 2 ani sau de 3 ani in cazul copilului cu handicap, apoi se continua cu 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni din ultimele 24 luni anterioare nasterii celui de-al doilea copil, pana implineste al doilea copil 1 an si 11 luni.

Share this post