Limitarea platilor/incasarilor in numerar

Limitarea platilor/incasarilor in numerar

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 242/09.04.2015 a fost publicata Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar

Operatiunile cu numerar intre entitati economice

Operatiunile de incasari si plati efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si alte entitati cu sau fara personalitate juridica se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar, cu exceptia plafoanelor in numerar prevazute de Legea nr. 70/2015.

Aceste reguli se vor aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei.

Incasarile in numerar de la entitatile economice se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, iar platile in numerar catre firme se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Platile din avansuri spre decontare se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Incasarile/platile de la/catre magazinele de tipul cash and carry sunt plafonate la 10.000 lei.

Incasarile/platile care depasesc plafoanele prevazute de Lege pot fi achitate numai prin instrumente de plata fara numerar.

Sunt interzise incasarile/platile fragmentate in numerar pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei.

Operatiunile cu numerar intre entitati economice si persoane fizice

Incasarile/platile in numerar de la/catre persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri/restituiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari/achizitii de bunuri sau servicii, se pot efectua doar in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

Sunt interzise incasarile/platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile a caror valoare este mai mare de 10.000 lei.

Prevederile Legii nu se aplica in cazul vanzarilor cu plata in rate, in conditiile in care sunt incheiate contracte de vanzare-cumpare cu plata in rate.

Pentru facturile stornate de catre entitatile economice, aferente bunurilor returnate si/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, restituirea sumelor aferente va putea fi efectuata astfel: 5.000 de lei in numerar, iar sumele care depasesc plafonul putand fi restituite prin instrumente de plata fara numerar.

In cazul retururilor persoanelor fizice se aplica limita de 10.000 lei.

Operatiunile cu numerar intre persoane fizice

Operatiunile de incasari si plati in numerar intre persoanele fizice, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzactie.

Incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactii peste acest plafon sunt interzise.

Limitarea plafoanelor in numerar nu se aplica pentru operatiuni cum ar fi:
– depunerea de numerar in conturile bancare, inclusiv ATM.
– plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limitele prevazute de lege.
– plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului;
– retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal;

Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru incasarile si platile in numerar se va sanctiona cu amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 de lei.

Este interzisa acordarea oricaror avantaje clientilor, pentru efectuarea de plati in numerar. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 4.500 lei.

Prevederile Legii intra in vigoare incepand cu data de 09.05.2015 (30 de zile de la data publicarii in MO).

Prevederile Legii nu se aplica contractelor incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii.

Share this post